Madárközeli élmények és wellness a Tisza-tónál

Pár napos aktív kikapcsolódásra remek helyszín a Tisza-tó az egész család számára. A gyerekek a kalandparkban őrjönghetnek, vagy átsétálhatnak a vizák akváriuma alatti alagúton, a szülők a Tisza Balneum hotel termálvizes medencéiben ázhatnak. Teszteltük a minimalista hotelt.

Gyönyörű természeti környezet, rengeteg madár és kalandos programok várják a Balatonba beleunt, mégis tóparti nyaralásra vágyókat a Tisza-tónál. Kisebb panziók és kiadó szobák ugyan akadnak erre, de ha sokcsillagos szálláshelyre vágyunk, vegyük a Tisza Balneum Hotel felé az irányt. Így is tettünk múlt hétvégén egy tucat, szintén madárlesre és wellnessre vágyó újságíróval egyetemben.

Karnyújtásnyira a tótól, strand nélkül

A négycsillagos szálloda közvetlenül a Tisza-tó partján fekszik, bár hivatalos strandja nincsen, így a vendégek rendesebbje csak a szálloda teraszáról nézelődhet vágyakozva a víz irányába. A kevésbé szabálykövetők természetesen azért nagyokat pancsolnak az amúgy szépen kiépített parton.

Fotó: mimi / Travelo

Megérkezve egy nagyobb, 51 szobás főépület és 9 külön álló kisház – benne 18, kétszintes apartmannal – fogad egy gondozott parkban. A szállodába belépve elég erős lenolajszag fogad, később megtudtuk, hogy azért, mert így ápolják a padlót. Ettől eltekintve barátságos előtérben találtuk magunkat kandallóval, kedves díszítéssel és a wellness-részlegre néző, érdekes ablakokkal.

A szobát némileg csalódottan foglaltuk el, a honlap képei alapján ugyanis bájos madaras képekkel díszített szobára számítottunk, a miénkben azonban csak fehér falak fogadtak. Mint később megtudtuk, a szálloda üzemeltetői az egyszerű, minimál dizájnra törekszenek, amit csak pár természetes alapanyagból készült dísszel és kosárral törnek meg.

A minimál dizájn tényleg nem rossz koncepció, de az összhatás nekünk itt inkább túlságosan puritánnak hatott, mint megnyugtatónak. Persze ez ízlés kérdése, volt a társaságban, akit teljesen levettek a lábáról a fehérre meszelt falak és kis fontott kosarak. Később, a bejáráskor meglettek azért azok a madarak – a legszebb kilátással bíró szobákban rejtőztek.

Fotó: TriVial

Ezeket alacsony foglaltság esetén alapáron, ha pedig többen vannak a szállóban, némi felár ellenében vehetjük igénybe. Ha lehetőségünk van rá, mindenképp ezekbe a sarki szobákba vagy lakosztályokba foglaljunk, érdemes.

Mennyei falatok, miniatűr adagok

A szálloda bejárását az étteremben fejeztük be, ami a szobákkal ellentétben nagyon kellemesen díszített, és elegáns. Tartozik hozzá egy gyönyörű kilátással rendelkező terasz is, ha az idő engedi, mindenképp érdemes itt enni. A szoba árába félpanzió tartozik, ez esetünkben bőséges és finom reggelit, és szintén remek, de a minimalizmus jegyében kicsit alulméretezett vacsorai fogásokat jelentett. A szállóvendégek azonban velünk, újságírókkal ellentétben elvileg nem menüsort, hanem svédasztalos vacsorát kapnak, úgyhogy nem lehet panaszuk az adagokra.

Fotó: TriVial

Kalandok a fa tetején

Ha már a kirándulásnál tartunk: a környék kínálta kikapcsolódási lehetőségek nagyon bejöttek. A szállodával szemben található a Robin KalandSziget, ahol az adrenalin-löketre vágyó felnőttek és gyerekek egyaránt probléma nélkül eltölthetnek egy egész napot. Hazánk egyik legjobban felszerelt kalandparkjában több mint 18 hektáron olyan játékokkal találkozhatnak a látogatók, mint a 140 akadályból és különböző nehézségű szintekből álló erdei kötélpálya, vagy a 15 méter magas mászófal. Innen, a mászótoronyból indul egy 300 és egy 400 méter hosszú kötélcsúszda.

De nem csak ez jelenthet egyedülálló élményt, hanem a lombkorona szintjén elhelyezkedő tanösvény is, amely a Tisza-tó élővilágának csak nehezen megközelíthető részét mutatja be. Az élményparkból az olyan vizes mókák sem maradhattak ki, mint a vízikenguru, a vízicsopper vagy a zorb. Ez utóbbi egy 3 méter magas, kétrétegű, áttetsző gömb, aminek a belsejébe hevederekkel rögzítik be a delikvenst, aki így gurul a gömbben. Aki a körhintát nem bírja, annak ezt sem ajánlanánk.

Szárcsák közt ringatózva

Szintén klassz program – ez is leginkább gyerekekkel – az Ökocentrum Poroszlón, amin ottjártunkkor az utolsó simításokat végezték az átadás előtt. A szállodától pár perces autóútnyira – ha a zsilip nyitva van, akkor kishajóútnyira – fekszik a Tisza-tavi Ökocentrum, ami 10 hektáron mutatja be a Tisza-völgy gazdag élővilágát: madarak, halak, hüllők, kétéltűek, emlősök és mikroszkopikus lények népesítik be a parkot és az épületet.

Fotó: mimi / Travelo

Itt található a kontinens legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, amiben 40-féle hazai hal mellett közel 15 kétéltű- és hüllőfajt mutatnak be. A különleges víz alatti alagút falán át láthatjuk a cikázó halakat, és azt is, ahogy a viza - ez az egykoron hazánkban élt halóriás - ma sem kicsi, akár 2 méteres példányai úszkálnak.

A 30 méter magas kilátótoronyból szép kilátás nyílik csaknem a teljes Tisza-tóra, a vízi sétányon pedig a víz fölött 1500 méter hosszan vezet az út a különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez. Így anélkül is meg lehet figyelni a tónál élő madarakat, hogy megzavarnák őket. Az épületben a vidrák „hétköznapjaiba" nyerhetünk betekintést, de akár etethetünk halakat, láthatunk kormoránetetést, mocsári teknősöket és szitakötőházat is.

A tutajos tó és a rönkfa játszótér szuper szórakozás lehet a gyerekeknek, de a család GPS-es csónaktúrán is részt vehet, így akár a tó rejtettebb területeit is bebarangolhatjuk vezetővel, sőt, akár önállóan. A vízi játszóteret (a tutajos tavat) és a csónakázást mi is kipróbáltuk, és nyugodtan mondhatjuk, hogy ez volt a kirándulásunk fénypontja. A kis motorcsónakkal a nádasok közelében ringatózni és madarakat lesni nagyon klassz élmény volt. Így lehet a legjobban megismerni a Tisza-tó igazán gyönyörű arcát.

Fotó: mimi / Travelo

Este aztán jól esik a kiadós kirándulás után megmártózni a szálloda aprócska belső, és nagyobb külső, termál vízzel töltött medencéiben, és lazulni a finn vagy török szaunában. Sőt, aki szereti az ilyesmit, többféle kezelés és szauna-szeánsz közül is lehet választani.

Megasztárosok kíméljenek!

A szálloda vezetése bevallottan „nem az Élet és Irodalom közönségét várja, de a Megasztárosokat sem", bár azt nem közölték, pontosan kire számítanak. Mi a kettő közötti rétegre tippelünk, azokra, akiknek van pénze (vagy üdülési csekkje) utazni, de nem rendelkeznek sztárallűrökkel. A 200 illetve 120 fő befogadására alkalmas konferenciaterem megléte miatt emellett a konferencia-turizmusra is számítanak valószínűleg, az apartmanházak pedig családoknak ideálisak. Az amúgy nagyon szép fekvésű házakról tudni kell, hogy a hálószobákat szűk lépcsőn lehet megközelíteni, ezért inkább nagyobb gyerekekkel érdemes itt megszállni.

A szobaárak kicsit húzósak: főszezonban, fejenként és éjszakánként 21 000 forint a szállás kétágyas szobában, félpanzióval. Viszont a különböző csomagajánlatok között már nagyon barátságos árú lehetőségeket találunk, amikben már érdemes gondolkodni. Last minute akár 9900 forint/fő/éj áron is megszállhatunk, egy 5 éjszakás üdülés júniusban például 10 500 Ft/fő/éj ártól, félpanzióval és változatos programokkal elég rokonszenves ajánlat.

Belépők a látnivalókhoz
Ökocentrum
• Szabad tér csomag (csak a játszóterek és a tó felfedezése) 1500 forint
• Ökocentrum alap csomag (játszóterek, tó és az épület) 1890 forint
• Mindent bele csomag (játszóterek, tó, épület, 3D-s mozi) 2990 forint
Robin KalandSziget
• felnőtt 3900 forint
• gyerek 2900 forint
• családi (2 felnőtt és maximum 7 (!) gyerek) 2900 forint
• diák 2900 forint
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek