» Közel

Cseresznyevirágzás-ünnep a Füvészkertben

| | Nem érkezett még hozzászólás

A japán cseresznyefák virágzásában gyönyörködhetnek a látogatók az ELTE Füvészkertben szombaton és vasárnap a szakuraünnepen, melyen kalligráfia és íjászati bemutatók is színesítik a programokat.

A szakuraünnep az áprilisi japán cseresznyefa-virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az ohanamihoz kapcsolódik. A Füvészkertbe látogatók - a japán szokásokhoz hasonlóan - takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben és gyönyörködhetnek a szakurafák virágzásában - közölte az intézmény az MTI-vel.

Az érdeklődők szakvezetéssel tekinthetik meg a kertet 11 és 13 órától, a kastély emeleti termében pedig papírsárkányokat és pörgettyűket bemutató kiállítást láthatnak. A látogatók április 7-én megismerkedhetnek a hagyományos japán íjászattal, a Magyar Origami Kör origamifoglalkozást, Gáncs Nikolasz kalligráfiabemutatót tart. Másnap az autentikus japán teaszertartás részleteibe nyerhet betekintést a közönség.

Április 14-én és 15-én a kézműves foglalkozások résztvevői a japán kultúra és a tavasz jegyében különböző tárgyakat készíthetnek, április 15-én délután 15 órától Villányi G. András japán fordító zenés irodalmi estje várja a közönséget.

A virágnéző ünnepségeket (japánul hanami) Japánban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, alig néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullanak. Ezt a pár napot a japánok alaposan kihasználják: kivonulnak egy közeli parkba vagy kirándulóhelyre, ahol leterítenek egy pokrócot, esznek, isznak, énekelnek, régi táncokat járnak, azaz piknikkel ülik meg a tavasz beköszöntét.

A cseresznye virágzásának látványosságát kiemeli, hogy a lombfakadás előtt nyílnak a virágok, hatalmas, tömött gömbökben borítják a nemrég még kopár vesszőket. A virágnak szimbolikus jelentése van, mivel a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét tükrözi.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
10 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
18 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
32 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.