Az olívaolaj feles után örültem, hogy egyben vagyok

Tudtam, ha kicsit leállítom a kattogást, a vágyakozást, akkor abbamarad az éhség - mondta egy böjtölő, aki nemrég fejezte be négy napos léböjtkúráját. Mindazoknak, akik méregteleníteni szeretnének, de nem egyedül, és erre külön büdzséjük is van, a hazai szállodák jó néhány kúrát kínálnak tavaszra. Nordic Walking, intim torna és májpakolás böjti unalom ellen.

A méregtelenítést hagyományosan húsvét előtt szokták ajánlani, de mivel nincs kizárólagos élettani oka annak, hogy miért a keresztény nagyböjt idején kezdjünk hozzá, vannak szervezett böjtkúrák, amelyek egész tavaszra vonatkoznak.

Gyógytea naponta többszörFotó: Northfoto

 Mielőtt végignéznénk, milyen, utazással, illetve néhány napos elvonulással járó böjtkúrákat találhatunk a hazai kínálatban, azokra is gondoltunk, akik nem szeretnének sokat fizetni azért, hogy napokig zavartalanul éhezhessenek, illetve nem igénylik a jógát, a májborogatást, és más kiegészítő kezeléseket, és saját böjtkúrába kezdenének.

Fogyni akartam és energikusabbá válni

"Három napos máj- és epetisztító kúrával kezdtem otthon Dr. Hulda Clark tisztítókúrája nyomán, és úgy döntöttem, utána folytatom a kúrát, ahogy azt szokásos léböjttel foglalkozó oldalakon leírják" - mondta a 28 éves Diána, aki a három napos kúrát többször is megcsinálta már, és a legfőbb oka, hogy a korábbiak folytatásaként idén tavasszal öt napig böjtöljön, hogy energikusabb legyen és pár kilóval kevesebb.

Miután négy hónapja nem eszik húst, ez a lemondás nem okozott problémát, de voltak más, tipikus, nehéz pillanatok, amiért a kúrát a negyedik nap estéjén feladta.

1. nap: Igen csak szédelegtem

"A diétát egy ismerősünktől kapott papírlapon leírt módszer alapján követtem. A böjtöt azzal a kúrával kezdtem, mely szerint másfél napig csak frissen préselt almalevet lehet inni. Az almalének fellazító hatása van. Hát, az első nap igen csak szédelegtem, bár lelkesen jógával kezdtem a napot és igyekeztem lelkileg is ráhangolódni a tisztulásra. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű, azt mondogattam magamban, hogy a tisztulás, a régi, rossz salakanyagok, felesleges dolgok elengedése fájdalmas, de utána annál felszabadítóbb lesz" - mesélte.

2. nap: Nem is voltam éhes

"Második nap reggel nem voltam már éhes, délután 2-ig lehetett csak inni, aztán 6-ig már semmit. Ebben az időszakban elmentem a pedikűrösömhöz, úgy tudom, talpon át is tudnak a méreganyagok távozni. Este 6-kor és 8-kor 2-2 dl keserűsóval elkevert gyógyvíz várt. Legurítottam mindkettőt elég gyorsan, nem volt annyira kellemetlen az íze, mint az előző alkalmakkor. Bármikor megindulhatott a folyamat, de csak vártam.

Este 10-kor indult viszont a legdurvább része a diétának, fél deci olívaolaj és 1,5 dl frissen facsart, feketedió-tinktúrával elkevert grapefruitlé várt, mindez összesen 4-szer, negyed óránként. Az olaj azért fontos, mert megindítja az epetermelődést és így a kis kövek, és homok, amelyek eltömítik a vezetéket, könnyebben el tudnak indulni kifelé a frissen termelt epével. A feketedió tinktúrának meg parazitaölő hatása van. Hát, mondanom sem kell, az utolsó feles olívaolaj után, hálás voltam, hogy nem kellett semmit magamba tömnöm még, örültem, hogy egyben voltam."

3. nap: A vécé nem volt magányos

"Szépen el is telt az éjszaka, másnap viszont mondhatom, a mellékhelyiségünk nem volt magányos. Tényleg megindult a tisztulás. Aznap délelőtt még le kellett gurítanom 2 pohár keserűsós vizet, az is rásegített rendesen, délután meg almás, sárgarépás csicsóka juice-t ittam. Egész jól telt az este."

4. nap: Már szenvedtem estére

"A negyedik napon az alma és a csicsóka mellé céklát préseltünk, hozzátettünk egy kis citromlevet, iszonyat finom lett. Ez ment egész nap, na meg gyógynövény tea csalánnal, százszorszéppel és még pár vértisztító hatású gyógynövénnyel. Nagyon korgott a gyomrom, és szerintem így sem ittam eleget. Elegem is lett estére. Kemény volt ez a négy nap, és azon gondolkodtam, folytassam-e tovább az ötödik napig úgy, ahogy eredetileg elterveztem. Arra jöttem rá, hogy nagyon jól el lehetett lenni „normális" étkezés nélkül, elég jól funkcionáltam, dolgoztam, beszélgettem, vezettem, éltem – és meg is történt az áttörés – viszont már nagyon szenvedtem estére.

Néhány napra elég(Fotó: Northfoto)

 Tudom, hogy én tettem rá magam erre, ha kicsit leállítom a kattogást, a vágyakozást, akkor ugyanúgy abbamarad az éhség, a sóvárgás – mint amikor egy távoli helyes és persze általam mindenféle jó tulajdonsággal felruházott fiúról álmodozom. Kicsit mérges voltam, hogy feladtam, de most ott tartok, hogy nem ostorozom magam tovább."

Könnyen jön a jojó-effektus

A szilárd táplálékot mellőző tisztítókúrák ideális esetben néhány napig tartanak, orvosi felügyelet nélkül hosszabbat választani kockázatos. "Ha a léböjtöt választjuk, azt legfeljebb 3-4 napig ajánlott tartani. Fontos a fokozatosság, a léböjt megkezdése előtt már napokkal el kell kezdeni a felkészülést, azaz kiiktatni az étrendből a húsokat, kávét, a luxuskalóriákat tartalmazó élelmiszereket, például cukros üdítőket, nassolnivalókat, csokoládét, illetve fokozatosan a többi szilárd táplálékról is lemondani, legutoljára hagyva a zöldségeket, gyümölcsöket. A böjt befejezése után fordított sorrendben érdemes újra visszatérni az egészséges, vegyes táplálkozásra" - mondta a Travelónak Moharos Melinda dietetikus.

A szakember szerint a huzamosabb ideig tartott léböjt veszélyei közé tartozik a fehérjehiány, amely anyagcsereproblémákat okozhat, még hosszabb időtartamú fehérjeelvonás esetén pedig az izmok elkezdenek leépülni. " A nagyon alacsony energiabevitel után pedig ha a normál étrendhez, vagyis az egyén számára optimális energiafogyasztáshoz visszatérünk, az jojó-effektust eredményezhet, azaz visszahízzuk, amit a böjt során leadtunk."

Sokan a felkészüléskor feladják

A léböjtök során nem ritkák a mélypontok, és ezek teljesen normálisak. "A kedvező hatások valóban inkább a böjt második felében jelentkeznek, de gyakran akkor, amikor visszatértünk a szilárd táplálékhoz. Ebben talán az a boldogító tudatnak is szerepe van, hogy, igen, megcsináltam, hiszen nem kevés akaraterő kell hozzá"- tett hozzá Moharos Melinda.

Egyedül böjtölni kétségkívül nehezebb, mint közösségben, de ha egyedül is végezzük, fontos lenne, hogy ne ekkorra időzítsünk fontos találkozókat és fárasztó elfoglaltságokat, és amennyire lehet, a stresszt kerüljük. "Nagyon fontos része a kúrának a lelki ráhangolódás is, ez sokat tud segíteni. Sokan már az átmeneti időszakában, a rákészülés során feladják. Jellemző tünet lehet az ingerlékenység, a gyengeség, a rossz lehelet, pattanások nagy számú megjelenése."

Egyedül nem megy(Fotó: Northfoto)

 Egyéni érzékenységtől függően olyan hatásai is lehetnek a böjtnek, hogy befolyásolja a menstruációs ciklus hosszát, de ez ritka. A dietetikus hangsúlyozta, hogy böjtkúrába, különösen léböjtbe, csak egészségesen szabad belevágni. Kizáró tényező a krónikus betegség, de a terhesség is.

Ivás és wellness

A szervezett böjtkúrák többnyire hosszabbak, mint amit a dietetikus nyilatkozó egyéni választásra ideálisnak talál. A hévízi NaturMed Hotel Carbona hotel ajánlatában például 9 napos léböjtkúra szerepel, amelyik orvosi konzultációval kezdődik. Itt a Buchinger és a Lützner-féle kúrát végzik, a kúrába méregtelenítő wellness kezelések is tartoznak, és az árát is megkérik: 160 ezer forint az elvonulás ára.

Hévízen a Hunguest Hotel Helios 4 napos holisztikus léböjtkúrát ajánl kiemelve a lelki méregtelenítés áldásos hatásait. A programban Nordic Walking és csoportos meditáció is szerepel. A gyümölcs és zöldséglevek adagját szigorúan szabályozzák, de gyógyteából roskadásig ihatják magukat a böjtölők.

Talpmasszázs és sport

A sárvári Danubius Health Spa Resort ugyan Léböjtkúra a C szezonban címmel ajánl áprilistól legalább 7 napos méregtelenítő csomagot. Medical wellness állapotfelmérést és a kúrát kiegészítő változatos kezeléseket kínálnak a csomagban, mint például talp-reflexzóna-masszázst, májborogatást, és részt lehet venni a sportfoglalkozásokon.

Olcsóbb megoldás a szigetközi Hotel Diamant ajánlata, ahol 5 vagy 9 éjszakát tölthetünk, és teljes ellátással böjtölhetünk. A bio turmixok és a léböjtre kalibrált italok mellett kondicionáló edzéseket is kínálnak, kiegészítő wellness kezeléseket viszont nem. Az 5 napos kúra 82 500 forintba kerül, a 9 napos pedig 138 500 forintba.

7 nap alatt formába hozhatjuk magunkat

A soproni Hotel Lővér áprilistól elérhető, 7 léböjtkúra csomagjában három teljes testmasszázs, napi egyszeri torna szerepel és a böjt orvosi felügyelet mellett zajlik. Kétágyas szobákban körülbelül 130 ezer forintért kínálják a csomagot.

A gyopárosfürdői Hotel Corvus Aqua csomagjában azt ígérik, 7 nap alatt, 59 ezer forintért formába hozhatjuk magunkat. A legközelebb májusban kezdődő kúra jóga órákat és úgynevezett pulzáló mágnesmatrac kezelést is tartalmaz, de hogy fokozzuk a léböjt hatásait fent és lent, agytréninget is, Kriston intimtornát is kínálnak.

A gyümölcslevektől a rizskúráig

A tatai Hotel Gotwald 6 és 9 napos kúrát ajánl, amelyben a frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek mellett gyógyteákat jógaórákat és méregtelenítő kísérő kezeléseket kínál, de csomagot nem állítottak össze ajánlataikból.

Nyújtás délelőttre(Fotó: Northfoto)

 A Visegrádi Vitalizáló Vendégház speciálisan különféle kúrákkal foglalkozik, szezonoktól függetlenül, ahol a klasszikus Buchinger-kúrától kezdve a rizskúráig jó néhány terápia közül választhatnak a vendégek 80-100 forint körüli összegért.

Méregtelenítő böjtkúrák

A szilárd táplálékot mellőző kúrák, illetve méregtelenítő kúrák közül többféle szisztéma létezik, ezek közül íme néhány ismertebb.
Mayr-kúra
Mayr osztrák orvos három fokozatú, salaktalanító terápiája, amelyik az emésztőrendszert tehermentesíti, emellett hasi kezelést nyújt. A kezelés segíti a helyes légzés elsajátítását, javítja a bélműködést, és a nyirokkeringést. Az 1. lépésben gyógyteákat (lehet édeskömény, hársfavirág, cickafark, citromfű, zsurlófű, orbáncfű) és zöldségleveket ír elő a kúra. Azt, hogy beöntés, vagy hashajtás szükséges-e, orvos határozza meg. A 2. lépésben a léböjtöt kiegészítő tej-szikasztott zsemle kúra következik, meghatározott mennyiségben, és ideig rágva. A 3. lépésben a kímélő, felépítő étrend kialakítása következik, amelyben olyan ételek szerepelnek, mint például a búzadaraleves, vagy zabkása.
Buchinger-módszer
Otto Buchinger, német katonaorvos terápiája, amelyet szintén orvosi felügyelettel végeznek átlagosan 8 napon át. A kúrában szerepel napi 3 liter folyadék fogyasztása, napi egy tányér leszűrt, meleg zöldségleves, hashajtás, meleg májpakolás, testmozgás. A kúra végén, általában a 8. nap után néhány napos felépítő kúra következik. A böjt idejének a felét szokás a visszaállításra szánni. A böjt jótékony hatásai közt szokták említeni, hogy segít elmulasztani az emésztőrendszer zavarait, jótékony hatással van a szívre és érrendszerre, bizonyos bőrbetegségek ellen is hasznos, illetve egyes mozgászervi megbetegedések ellen is.
Breuss-kúra
Kizárólag gyógyteák és zöldséglevek fogyasztásából álló terápia, amely akár negyven napig is tarthat, ezért tilos önállóan belevágni. Ez a speciális gyógykúra komoly betegségek, például daganatos betegségek esetén megfontolandó, de aki szimpla méregtelenítésbe kezdene, ezt ne válassza!
Airola-böjt
Frissen préselt levek fogyasztásán alapuló kúra, amelyeket sajátmagunk készíthetünk gyümölcspréssel. A napot beöntéssel szokás indítani, majd száraz kefés masszázs, és a hideg-meleg váltófürdő következik. A reggeli egy csésze gyógytea, a tízórai frissen préselt gyümölcslé vízzel higítva. Kora délutánig testmozgás, séta, és a kiegészítő, természetgyógyászati kezelések zajlanak, majd az ebéd frissen préselt zöldség vagy gyümölcslé. Időnként a levekhez egy kanál lenmagot, vagy búzakorpát adnak. Az uzsonna gyógytea, majd ismét lehet mozogni, kezeléseken részt venni. A kúra alatt bármennyi vizet meg szabad inni.
Schroth-kúra
A növényi táplálékon, és folyadékon alapuló kúra az osztrák Johann Schrothnak abból az elképzeléséből indul ki, hogy a legyengült tesnek minden energiáját a salaktalanító mechanizmusra kell fordítania, így indul be az öngyógyulás. A kúra meleg testpakolásokból, száraz és ivó napok ritmikus váltakozásából és méregtelenítő étrendből áll. Az ivó napon legalább 1 liter folyadékot kell bevinni víz, gyógytea, és szigorúan meghatározott mennyiségű bor formájában. A bor azért szerepel a kúrában, mert serkenti az anyagcserét, vérbőséget okoz, gátolja a baktériumok szaporodását, antioxidáns tartalma pedig a sejtek öregedésgátlása miatt fontos. A száraz napon egy pohár gyümölcslé a megengedett mennyiség, és ezen a napon a testmozgás nem ajánlott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek