» Közel

Birkaszépségverseny és kokonyasütés Szentendrén

| | Nem érkezett még hozzászólás
Kellemes meglepetés érheti, ha hosszú évek után újra kilátogat a Skanzenbe. Új épületek, és húsvét apropóján hangulatos programok várják.

Március végén, a téli nyitva tartás utolsó napjaiban látogattunk el Szentendrére, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. A Skanzen még meglehetősen csökkentett módban üzemelt, a házak nagy része zárva volt, és még a kisvonattal sem lehetett utazni. De azért már érződött a húsvéti készülődés előszele: bort, aszalványlevest, tócsnit és gyógynövényes teákat lehetett kóstolni az egyes portákon.

Ami azonban még a potya italoknál és ételeknél is jobban tetszett: az elmúlt években két új tájegységgel – Felföldi mezőváros és Észak-magyarországi falu – bővült a Skanzen kínálata. Nagyon érdekes a falusi épületek után egy régi városkával is megismerkedni. Aki pedig egészen régen járt erre, annak a bejárat vasútállomás-épülete is meglepetés lehet.

Emellett új kiállítóterek is vannak, klassz kiállításokkal. Az Észak-magyarországi falu tájegységnél található Magtár például kiemelkedően pofás és modern lett. Először be sem akartunk menni a Vasút fénykora című kiállításra, végül azonban nagyon kellemesen csalódtunk. Még azt is megtudtuk, hogy a vasút szabályzata alapján anno az állomásokon a Lajtán túl futó-, a Lajtán innen pedig felfelé álló muskátlit kellett kötelezően kitenni az ablakokba. Igaz, hogy a tárlat most zárt, de biztosak vagyunk benne, hogy a következő is ugyanolyan profi lesz, mint ez volt.

Ne hagyatkozzanak hát korábbi emlékeikre, a Skanzen modern, európai színvonalú múzeummá nőtte ki magát. Persze ott még nem tartunk, mint Stockholmban, ahol a Skansen területén színészek hitetik el velünk, hogy valóban egy élő, múltbéli faluba-városba csöppentünk. Van tehát még hová fejlődni, de legalább már a fejlesztések megindultak. A húsvét például egy remek alkalom lehet a szentendrei múzeum újra-felfedezésére.

Érdemes lesz tehát kilátogatni hétvégén, vagyis április 8-9-én Szentendrére. Nem csak a változatos és szórakoztató programok miatt tojásdíszítéstől, locsoláson át a birkaszépségversenyig, de azért is, mert a fesztiválos napokon általában minden tájegységen nyitva vannak a porták. Így nem járnak úgy mint mi, hogy csak kívülről bámulják az épületek nagy részét. Emellett lesz bábszínház, koncertek, húsvéti népszokások felelevenítése, süteménykészítés, rendhagyó tárlatvezetés, és még a vízimalmot is beindítják.

Látogatói információk

A részletes húsvéti programot itt találják.

Belépőjegyek a húsvéti hétvégén:

Teljes árú: 1.600 Ft  
Félárú: 800 Ft

Családi gyerekjegy (2 vagy több gyermek esetén gyerekenként): 400 Ft

A Skanzen vonatra húsvétkor csak a peronon váltható jegy, ára egységesen 500 Ft.

Eljutás:

Legkényelmesebben gépkocsival, Budapestrõl a 11-es úton jutunk el Szentendrére. A városban a 11-es műútról leágazó Sztaravodai (111-es) út mellett találjuk a múzeumot. A leágazás jelzése: Skanzen.

Akinek nincs autója, vagy szívesen kirándul, az a Budapestrõl, a Batthyány térrõl induló  HÉV járatokkal  juthat el Szentendrére (menetidő 40 perc). A HÉV végállomásától a 7-es kocsiállásról induló busszal érjük el a múzeumot. Figyelem, a Skanzen honlapja a Tegez utcai megállót emlegeti, pedig azóta már van egy Skanzen megálló is a bejárathoz jóval közelebb. A  helyi busz menetrendjét mindenképpen nézzék meg indulás előtt. Nekünk ez kimaradt, feltételezve, hogy úgyis biztosan gyakran jár. Tévedtünk, jutalmunk egy körülbelül 50 perces séta volt a Skanzenig. Ami amúgy könnyedén teljesíthető lenne, csak sajnos a városból kiérve a körülmények igen mostohák: az autóút szélén kell elcaplatni a bejáratig. Reméljük, a nagy feljlesztésben egyszer a gyalogosokra is gondolnak majd.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.