Lessen magukból kifordult óriásmadarakat a pusztán!

Remek tavaszi program lehet az éledező állatvilág megfigyelése. Különösen érdekes a kibomlott fehér rózsára emlékeztető túzok kakasok tipegése a Nagy-Sárréten.

A tavasz megérkeztével valami igazán eredeti programra vágyik a természet lágy ölén? Látott már például túzokot dürgeni? Az Alföld madáróriásai látványos alakváltozáson mennek keresztül a március környékétől május elejéig tartó párzási időszakban, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület spéci túzoknász-túráján mi magunk is megnézhetünk.

De mi az a dürgés?

A dürgő madár alig emlékeztet korábbi önmagára, úgy néz ki, mint egy kibomlott fehér rózsa, bajusztollai a labdányira felfújt torokzacskó miatt az égnek merednek, nyakának két oldalán kékes sávban előtűnik a nyak bőre. Faroktollait a hátára csapja, szárnyait kiforgatja. A teljes dürgésbe átfejlődött kakas ezt követően ide-oda, illetve körbe-körbe tipeg, közben kifordított szárnyai fel és alá himbálóznak, és eközben jól hallható buffanó hangot hallat. A dürgés minden esetben bonyolult szertartás, melynek célja a tojó elbűvölése. A túzokdürgés megfigyelésére legalkalmasabbak a hajnali-kora reggeli és a délutáni-késő délutáni órák, a kakasok ezekben a napszakokban a legaktívabbak – olvasható az Mme.hu-n.

A terepjárós túra Dévaványáról indul, 7 vagy 14 órakor. Az öt óra hosszú, szakértő vezette kiránduláson a Nagy-Sárrét túzok csapatainak násztáncát lehet megfigyelni. Az öko-túrán 1-4 fős csapatokban lehet részt venni, ennek díja 39 000 forint.

Fotó: tuzok.hu

Aki túl borsosnak érzi ezt az árat, vagy egyszerűen nem hozzák lázba a dürgő túzok kakasok, ellenben más madarakkal szívesen ismerkedne, az bőven válogathat a Madártani Egyesület öko-túrái közül. Sasok, vízicsibék, baglyok, trópusinak tűnő színes madarak, darvak, de még lepkék is várják az érdeklődőket.

Jelentkezés és további információ

Fatér Imre, MME öko-túra vezető és szervező
Telefon: +36 30 445 68 56
E-mail: birding@mme.hu

A túzok-túrákra március 31-én, és április 1., 7., 8., 14., 15., 21., 22., 28., 29-én kerül sor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek