Átadták a Szegedi Vadaspark új pingvinbemutatóját

Az üvegfalú medencében akár a pápaszemes pingvinek (Spheniscus demersus) vízalatti mozgását is megfigyelhetik a látogatók a Szegedi Vadaspark új állatbemutatójában, amelyet szombaton adtak át.

Az avatóünnepségen Botka László (MSZP) polgármester elmondta, hogy az elmúlt néhány évben összesen 700 millió forintnyi beruházás valósult meg a Tisza-parti város állatkertjében. A fejlesztés költségeiből mintegy 400 millió forintot uniós támogatás fedezett, írja az MTI. A pingvinbemutató létrejötte is egy, a Palicsi Állatkerttel közösen benyújtott pályázat sikerének köszönhető.

 

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A Szegedi Vadaspark látogatószáma a néhány évvel ezelőtti százezerről tavaly 186 ezerre emelkedett, és idén akár a 200 ezret is meghaladhatja - tette hozzá a polgármester. A fejlesztések folytatódnak, az állatkertben a következő egzotikus látnivaló a keskenyszájú vagy fekete orrszarvú (Diceros bicornis) lesz. A faj Magyarországon máshol nem látható és Európa állatkertjeiben is csupán néhány példányát nevelik.

A pápaszemes pingvinek németországi állatkertekből érkezett Szegedre, ahol gyorsan megszokták új otthonukat, a tágas, üvegfalú medencével ellátott kifutót.

 

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Veprik Róbert igazgató elmondta, hogy az egyik legkisebb pingvinfaj - testhossza 40-60 centiméter, tömege 2-4 kilogramm - nem sarkvidéki környezetben, hanem Dél-Afrika partvidékén él. Mindez lehetővé teszi, hogy a Szegedi Vadasparkban is tartható legyen anélkül, hogy rendkívül költséges hűtést kelljen alkalmazni. Egyetlen különleges igénye a pingvineknek az eleségül kapott hering, írja az MTI.

A pápaszemes pingvinek magyar nevüket a szemük fölött megfigyelhető csupasz, rózsaszínű bőrfelületről kapták, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet. A hőmérséklet emelkedésével több vér jut a bőrbe - a színe is élénkebbé válik ilyenkor -, amely aztán könnyebben lehűlhet.

Az elmúlt száz évben a pápaszemes pingvinek állománya tizedére csökkent. Ennek oka, hogy az emberek tömegével gyűjtötték be ízletes tojásaikat, illetve a telepeken képződő guanó megszerzése érdekében zaklatták a madarakat. A pingvincsapat Szegedre is a Nemzetközi Fajmegmentési Program (EEP) keretében került.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek