» Közel

Nemzeti ünnep a Szentendrei Skanzenben

| | Nem érkezett még hozzászólás

Huszárpróbákkal, Petőfi és Kossuth kedvenc ételeivel, csákó-, kard- és nemzeti színű szalag készítéssel ünnepelhetnek azok, akik március 15. és 18. között kilátogatnak a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba.

Kecskés Noémi sajtóreferens az MTI-nek elmondta: március 15-én és a következő három napban a nemzeti ünnepé a főszerep skanzenben, a kilátogató felnőttek és gyerekek számos olyan programmal és foglalkozással találkozhatnak, amelyek 1848-hoz kötődnek.

A huszárpróbák alkalmával kiderül, hogy ki a legrátermettebb legény: kicsik és nagyok megmérettethetik magukat a gólyalábazásban, dárdahajításban, íjászatban, de csapatokat alkotva megütközik egymással a huszárcsákós 10. fehérvári huszárezred és az 5. Radetzky-huszárezred is, ahol a cél, hogy az egyik csapat áttörje a másik védővonalát és katonákat raboljon. A csapatjátékok között szerepel még a Pallóküzdelem és a Várfoglaló, ahol a katonák "ágyúgolyókkal" lövik a vár fokán álló Habsburgok címerállatát, míg a védők feladata pajzzsal hárítani a találatokat.

A küzdelmekben megfáradt látogatók csákó-, kard-, hintaló- és játékhuszár-készítésben vehetnek részt a kézműves helyszíneken, a konyhákban frissen készül a Kossuth- és a pozsonyi kifli, de kiderül az is, miért tartják számon a túrós csuszát Petőfi, a citromos kolbászt pedig Kossuth kedvenc ételeként. A finomságokat testi-lelki betegségek elűzésére szolgáló házilag készített gyógyteákkal öblíthetik le a vendégek.

A portákon a népművészet mestereinek nemzeti jelképekkel díszített tárgyai sorakoznak majd és bárki bekapcsolódhat a fa-, csont-, szarufaragásba, bútorrestaurálásba, a saját kézzel kifaragott Kossuth-címert pedig haza is lehet vinni.

Március 15-én, a nemzeti ünnepen nemcsak programokkal, hanem nemzeti jelképeket rejtő tárlattal is készülnek a skanzen munkatársai. A világhírű, idén 110 éves halasi csipke mutatkozik be a bejárati épület kis kiállítóterében. A hófehér és leheletfinom cérnával, teljes mértékben kézimunkával készített egyedi csipkecsodákat április 15-ig állítják ki.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
14 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
28 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.