Kóstoljon csokis-kéksajtos sütit a Macaron Napon!

Hallottak már a macaronról? És azt tudták, hogy paradicsomos-epres, sütőtökös, rózsás és parmezános ízesítésű is létezik belőle? Az első budapesti Macaron Napon minden kiderül.

Nem egészen egy hét múlva, március 20-án rendezik meg az első budapesti Macaron Napot az Eiffel téren található nU BISZTRONÓMIA Fakultáció nevű étteremben. A rendezvény Párizsban és New Yorkban már bejáratottnak számít, nálunk azonban még csak bontogatja szárnyait.

Fotó: Facebook

 A délután öttől este kilencig tartó eseményen minden erről a könnyű, színes, francia finomságról fog szólni: lesznek macaron kóstolók, fotópályázat, bemutatkoznak a hazai cukrászdák, de macaron készítő tanfolyamok is várhatóak. Sőt, még macaronos ékszereket is lehet majd vásárolni.

De mi az a macaron?
Eredetileg Olaszországból származó, de Franciaországban népszerű, különleges, falatnyi desszert. Habcsóknak tűnik, de annál sokkal jobb - ez a macaron a Diningguide.hu megfogalmazása szerint. Finomra őrölt mandulából, porcukorból és felvert tojásfehérjehabból készítik, és hagyományosan a szivárvány különböző színeiben pompázik. Két lapot töltelékkel ragasztanak össze, amely leggyakrabban csokoládé, gyümölcs- vagy más ízesítésű vajas krém, savanykás lekvár, esetleg karamella. De léteznek extrém megoldások is: a paradicsomos-epres, csokis-kéksajtos, sütőtökös, rózsázs vagy parmezános macaron is készült már.
A jó macaron nem száraz, hanem pillekönnyű, a külső kérge finoman roppan, majd rövid hatásszünet után a közepéhez érünk. A desszert tölteléke karakteres ízű, ez határozza meg a macaron jellegét. Nem túl édes, inkább kesernyés, vagy savanykás, kontrasztot alkot az édes külsővel. A szakszerűen elkészített macaron szabályosan kerek, felülete fényes és teljesen sima – jellemzik a Diningguide.hu-n a tökéletes macaront. A fentieken kívül ez a süti azért is különleges, mert nagyon nehéz elkészíteni, csak a legjobb cukrászdák vállalkoznak rá. Házilag még annál is nehezebbb kivitelezni - nem lehetetlen, de végtelen precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá.

A Macaron Nap itthon

A budapesti Macaron Napon a vásár keretében a különböző cukrászdák süteményei mellett házi készítésű macaronokat is meg lehet majd kóstolni. Profi és amatőr kategóriában versenyen is lehet indulni, klassz nyereményekért.

Epres-paradicsomos változatFacebook

 Emellett a színes édességekhez passzoló koktélokat is lehet szürcsölni jövő kedden, franciás hangulatú zenék és kisfilmek kíséretében. A gyerekeket pedig külön foglalkozásokkal várják.

Miért van egy olasz eredetű, franciáknál népszerű sütinek hazai napja?
Az eredeti Macaron emléknapot Pierre Hermé francia cukrász találta ki, ennek hazai adaptációján vehetünk részt március 20-án az Eiffel téren. „A macaron az újdonság, a lehetőségek, a modern és igényes technológiák szellemét hordozza magában, az újítás, a felsőkategóriás gasztronómiai élmény szimbóluma" – mondta el Boros Regina, az esemény főszervezője a Diningguide.hu-nak.
Magyarországon a macaront még mindig nagyon kevesen ismerik. A szervezők emiatt látják értelmét a további terjesztésnek és megismertetésnek. Ezen kívül a kezdeményezés lényege, hogy a Macaron Napot, mint gasztronómiai eseményt átemeljék Magyarországra. Ezzel javítva az ország gasztronómiai megítélését a nemzetközi mezőnyben. „Fontosnak tartom, hogy erősítsük a pozíciónkat. Szerintem ez egy olyan plusz, amivel felkerülhetünk még inkább a térképre, méghozzá olyan városok meghatározó gasztronómiai eseményeinek vonatkozásában, mint Párizs vagy New York" - nyilatkozta a főszervező.

Ingyen süti és jótékonykodás külföldön

A Macaron Nap ötlete hét éve indult Párizsból, New York csak két éve vette át, most pedig mi is csatlakozunk ehhez az illusztris társasághoz. Az amerikai rendezvényen a résztvevő cukrászdák ingyen macaront kínálnak azoknak, akik megemlítik, hogy a Macaron Nap miatt érkeztek.

Fotó: Facebook

 Fejenként persze csak egy finomság jár, a továbbiakért fizetni kell. A bevételt azonban jótékony célokra ajánják fel. Nincs ez másként a Macaron Nap szülőföldjén sem: a párizsiak is jótékonykodnak az ínyenckedés mellett. Itt Pierre Hermé boltjaiban, és a Relais Desserts cukrászdákban zajlik az esemény.

Látogatói információk
A budapesti Macaron Napra belépőjegyet váltani a Sarki Fűszeresben (Budapest, XIII. kerület, Pozsonyi út 53-55.) hétfőtől-péntekig reggel 8:00-tól 20:00 óráig, vagy a rendezvény helyszínén a nU Bisztronómiában (1062 Budapest, Teréz körút 55-57., Eiffel tér) délelőtt 10:00-tól 22:00 óráig lehet.
A jegy elővételben 1500 forint, helyszínen 2000 forint lesz. A jegyek 1000 forint értékben macaronra válthatóak be (3 darab). 12 éven aluliaknak ingyenes a belépés.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek