Magyar hárs lett az Európai Év Fája

Az online szavazáson a felsőmocsoládi öreg hárs fölényesen verte a mezőnyt, 1300 szavazattal lekörözve a második helyen cégző köpeci szilt. Hét öreg európai fa közül az internetezők választották ki, melyik legyen az Európai Év Fája.

 

Papírforma szerint zárult az Európai Év Fája verseny: a végig fölényesen vezető 400 éves magyar hársfa nyerte el a legtöbb szavazatot a versenyen, összesen 11 158-at. Mint már korábban írtuk, nem koruk vagy magasságuk alapján rangsorolták a fákat: azok kerültek be a döntőbe, melyeknek érdekes története van. A több száz éves matuzsálemek legendáit a Treeofteheyear.org weboldalon olvashatjuk magyar nyelven is, és itt lehetett szavazni is a legszimpatikusabb fára. Az idei versenyen hét ország azon fái vettek részt, melyek saját hazájukban a közönség segítségével elnyerték az Év Fája címet.

Csehország, a skalickai fasorFotó: Petr Francán / Ökotárs Alapítvány



A felsőmocsoládi öreg hárs mágikus erejével védelmezi az őt körülvevő erdőt, történetét a környékről származó Bánó család őrizte meg. A család máig élő hagyománya, hogy legfiatalabb tagjaikat bemutatják az „öregnek". Az ezeréves pisztáciafa egy korzikai lánynak, Élise-nek köszönheti életét, aki inkább hagyta saját házát leégni, hogy a tűzoltók megmenthessék a ritka fát.

"Amellett, hogy a történetek segítenek felkelteni az emberek érdeklődését a fák és a környezet felé, a verseny célja az, hogy természeti örökségünk védelmére és a biodiverzitás kérdésére irányítsuk a figyelmet" - mondta Hana Rambouskova szervező.

A díjátadó rendezvényre Brüsszelben kerül sor, a győztes fa nevezői az ismert cseh művész, Martin Patřičný által készített díjat vehetik át. A verseny magyarországi szervezője az Ökotárs Alapítvány volt.

Amennyiben meglátogatná a felsőmocsoládi öreg hársat, a Bánó család tulajdonában levő Bánó Mária Kastélyszállót ajánljuk (kétágyas szoba reggelivel 28 000 forinttól, a tetőtérben 20 000 forinttól). Ha inkább wellnessre vágyik, és mélyen a zsebébe nyúl, az újonnan épült badacsonyi Hotel Bonvino Wine and Spa nemcsak dizájnos, de kényelmes is, plusz jól főznek. A kétágyas szobaár reggelivel 37 900 forintnál kezdődik, a parkolásért külön fizetni kell.

Eredmények:

1. Az öreg hárs (11 158 szavazat)
2. A köpeci szil (9 812)
3. A kívánságfa (6 071 szavazat)
4. A Lipany hárs (5 591)
5. A dęblini tölgy (3 685)
6. Skaličkai fasor (2 976 szavazat)
7. Korzikai pisztáciafa (2 056 szavazat)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek