» Közel

Magyar hárs lett az Európai Év Fája

| | Nem érkezett még hozzászólás
Az online szavazáson a felsőmocsoládi öreg hárs fölényesen verte a mezőnyt, 1300 szavazattal lekörözve a második helyen cégző köpeci szilt. Hét öreg európai fa közül az internetezők választották ki, melyik legyen az Európai Év Fája.

Papírforma szerint zárult az Európai Év Fája verseny: a végig fölényesen vezető 400 éves  magyar hársfa nyerte el a legtöbb szavazatot a versenyen, összesen 11 158-at. Mint már korábban írtuk, nem koruk vagy magasságuk alapján rangsorolták a fákat: azok kerültek be a döntőbe, melyeknek érdekes története van. A több száz éves matuzsálemek legendáit a Treeofteheyear.org weboldalon olvashatjuk magyar nyelven is, és itt lehetett szavazni is a legszimpatikusabb fára. Az idei versenyen hét ország azon fái vettek részt, melyek saját hazájukban a közönség segítségével elnyerték az Év Fája címet.

A felsőmocsoládi öreg hárs mágikus erejével védelmezi az őt körülvevő erdőt, történetét a környékről származó Bánó család őrizte meg. A család máig élő hagyománya, hogy legfiatalabb tagjaikat bemutatják az „öregnek”. Az ezeréves pisztáciafa egy korzikai lánynak, Élise-nek köszönheti életét, aki inkább hagyta saját házát leégni, hogy a tűzoltók megmenthessék a ritka fát.

“Amellett, hogy a történetek segítenek felkelteni az emberek érdeklődését a fák és a környezet felé, a verseny célja az, hogy természeti örökségünk védelmére és a biodiverzitás kérdésére irányítsuk a figyelmet” - mondta Hana Rambouskova szervező.

A díjátadó rendezvényre Brüsszelben kerül sor, a győztes fa nevezői az ismert cseh művész, Martin Patřičný által készített díjat vehetik át. A verseny magyarországi szervezője az Ökotárs Alapítvány volt.

Amennyiben meglátogatná a felsőmocsoládi öreg hársat, a Bánó család tulajdonában levő Bánó Mária Kastélyszállót ajánljuk (kétágyas szoba reggelivel 28 000 forinttól, a tetőtérben 20 000 forinttól). Ha inkább wellnessre vágyik, és mélyen a zsebébe nyúl, az újonnan épült badacsonyi Hotel Bonvino Wine and Spa nemcsak dizájnos, de kényelmes is, plusz jól főznek. A kétágyas szobaár reggelivel 37 900 forintnál kezdődik, a parkolásért külön fizetni kell.

Eredmények:

1. Az öreg hárs (11 158 szavazat)

2. A köpeci szil (9 812)

3. A kívánságfa (6 071 szavazat)

4. A Lipany hárs (5 591)

5. A dęblini tölgy (3 685)

6. Skaličkai fasor (2 976 szavazat)

7. Korzikai pisztáciafa (2 056 szavazat)

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
10 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
18 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
32 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.