Fejlesztik a hazai kerékpáros turizmust

Bővítik a kerékpár-kölcsönző hálózatot, listába szedik a kerékpárbarát szálláshelyeket és új kerékpárutakat jelölnek ki a Balatonnál, és fejlesztenek a Körösök-völgyében is.

A Balaton nyugati részén a települések összefogtak, hogy közösen fejleszthessék a térség programkínálatát. Az elkövetkező két évben közel 104 millió forintot fordítanak majd erre – a kerékpáros turizmusra például 30 millió jut, de a különböző kedvezményeket kínáló West-Balaton kártya felhasználási lehetőségeit is bővítik.

noj. / Indafotó

 A nyugat-balatoni régióban Balatongyörök, Gyenesdiás, Hévíz, Keszthely, Vonyarcvashegy és Zalakaros azon dolgozik, hogy a fürdőzés mellett egész évben olyan programokat kínáljanak, amelyeknek köszönhetően ne csak a nyári hónapokban legyen érdemes odalátogatni.

Vidor Játékmúzeum, Festetics Kastély, 20 állandó kiállítást bemutató keszthelyi múzeum, Hévízi tó, egregyi borospincék, Spiderland kalandpark, vonyarcvashegyi vízisípálya, Zalakarosi Fürdő – csak néhány lehetőség, amely kiválthatja a parti lángosost. A távolságok kicsik, a programválaszték pedig széles, így nem kell attól félni, hogy rossz idő esetén unatkozni kellene. „Ehhez persze a turisztikai kínálat folyamatos bővítésére van szükség" – hangsúlyozta Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

noj. / Indafotó

 A kínálat bővítésének részeként a tavaly útjára indított, kedvezményekre jogosító West-Balaton kártya egyre több településeken lesz használható a tervek szerint, sőt a térségi buszjáratnak köszönhetően még több turisztikai látványosság válik majd elérhetővé. A projekt talán legfontosabb része a kerékpáros turizmus fejlesztése lesz. Új kerékpárutak kijelölése mellett pályázati forrásból bővítik a kerékpár-kölcsönzői hálózatot, de sor kerül a kerékpárbarát szolgáltatások és szálláshelyek összegyűjtésére, illetve kerékpáros és digitális térkép is készülni fog a régióról.

De tavasszal nem csak a Balaton térségében, hanem az ország más tájain is beindulnak a turisztikai fejlesztések – és ennek megint a biciklisek fognak igazán örülni. Több mint száz kilométer hosszú kerékpárutat építenek ugyanis a Körösök által határolt térségben, Magyarországon és Romániában egyaránt. Először egy 27,7 kilométer hosszú kerékpárutat építenek Békéscsabától Nagyszalontáig, 1,5 milliárd forintos EU támogatás segítségével. A kivitelezési munkálatok 2012 októberében fejeződnek be. A tervezett második ütem keretében új útszakaszok épülnének a magyar és román oldalon egyaránt.

HHF / Indafotó

 

"A fejlesztés célja Körösök-völgye természetes földrajzi térség aktív- és öko-turisztikai kínálatának összekapcsolása a térség termál turizmusával, önálló arculat kialakítása a Tisza-tóhoz hasonlóan" - mondta az MTI-nek a nyertes pályázó, Körösök Völgye Natúrpark Közhasznú Egyesület munkaszervezetének vezetője, Kovács Krisztián.

Az egyesület tervei között egy új, 72 kilométer hosszú kerékpárút építése is szerepel . Az útvonal műszaki tervezése már elkezdődött, száz millió forint EU támogatásból. A projektben öt békés megyei és három romániai település vesz részt. A kerékpárút Köröstarcsánál a Kettős Körös töltéstől indul, a nyomvonal Mezőberény, Békés, Doboz és Békéscsaba töltésein keresztül halad és Gyulát elhagyva tér át az út a Fekete Körös töltésére, Nagyzerind, Miske és Simonyifalva irányában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek