» Közel

Külföldi cégek veszik át a Malév útvonalait

| | Nem érkezett még hozzászólás
A Lufthansa, az Air Berlin, a görög Aegean Airlines, a Ryanair, a SmartWings, és a Wizz Air is új járatokat indít Budapestre, az American Airlines ellenben megszünteti New York-i járatát. A repülőteret az évi másfél millió átszálló utas elvesztése érinti kínosan, a magyar államot az ezermilliárd forint, ami a csőd esetén jár a repülőtérnek. A Malév-pilóták már elkezdtek állást keresni.

Az öt napja megszűnt Malév-járatok kapacitásának több, mint 60 %-ára érkezett légitársasági igény, illetve ajánlat, áll a Budapest Airport szerdai közleményében. Ezek a járatok a következő néhány hétben el is indulnak, így a budapesti utasoknak lényegesen kevesebbet kell majd módosítaniuk korábbi utazási terveiken.

Fotó: Bildagentur-online/chromorange / Northfoto

„Sajnos azok az előrejelzéseink valóra váltak, hogy a budapesti átszálló forgalmat teljes egészében elveszítettük, a légitársaságok által múlt péntek óta bejelentett új járatok azonban biztosítják számunkra a talpraállás lehetőségét,” - jelentette ki Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

A Lufthansa, az Air Berlin, a görög Aegean Airlines, a Ryanair, a SmartWings, és a Wizz Air is bejelentette, hogy új járatokat indít Budapestre. Számos légitársaság pedig már növelte kapacitásaikat a budapesti járatokon.

A Budapest Airport közleménye szerint azonban az éves szinten elveszített  1,5 milliónyi átszálló utasforgalom rendkívül nehéz pénzügyi helyzetet teremt a repülőtér számára.

Ön újraindítaná a Malévet?

 • 149
  Igen, minél hamarabb
 • 73
  Ne az én pénzemből
 • 29
  Nincs rá szükség
 • 13
  Nem tudom

A hosszú távú kilátások egyelőre nem rózsásak, az American Airlines például éppen szerdán jelentette be, hogy megszünteti a Budapest-New York járatát, elmarad 2012. június 15-re tervezett járatindítás. Közleményükben úgy fogalmaznak: "a légitársaság e járat megszüntetésével nehéz döntést hozott, melyet a magas olajárak és a meggyengült világgazdasági előrejelzések indokoltak, és mely hatással van az utazási hajlandóságra, valamint az útvonal eredményességére".

Az American Airlines 2011 áprilisban indította a Budapest-New York (JFK) járatát, amely a téli menetrendig üzemelt, de tervezték az újraindítást az idén nyáron,írja az Index, mely szerint a járatmegszüntetés hátterében a Malév csődje is komoly szerepet játszhatott. A nemzeti légitársaság ugyanis tavaly 1,5 millió átszálló utast hozott a reptérre, akikre egy ilyen hosszú távú járat inkább alapozhatott, mint a Magyarországról New York-ba vágyókra. A Malév helyére jövő fapadosok pedig jellemzően nem átszállóutasokat fognak hozni.

Amennyiben a Malév felszámolásba kerül, ezermilliárd forintot kell megfizetnie a magyar államnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-nek, ismertette a vagyonkezelői szerződés tartalmát Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerdán.

A Malév pénteken, február 3-án állt le, utasai számára totálisan váratlanul. Több mint ötven Malév-járat nem indult el, hétezernél több utas maradt a repülőtereken, felük külföldön. A légitársaság csődje elkerülhetetlennek tűnik, mivel vagyona nincs, repülőgépeit pedig még a hétvégén visszavette a lízingcég. A mintegy 200 munka nélkül maradt pilóta iránt a WizzAir és a Ryanair is érdeklődik, kedden állásbörzét tartottak számukra. Esetükben kulcsfontosságú az időtényező, mivel ha a pilóták 2-3 hónapig nem repülnek, elveszíthetik engedélyüket.

Újabb cikkünk ebben a témában:

A Malév-leállás nem érinti a nyári charterutakat - 2012.02.09.
Az irodák elkezdték az átfoglalásokat, és igyekeznek változatlan feltételeket kialkudni.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
13 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
27 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.