» Közel

Decemberben tovább nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

| | Nem érkezett még hozzászólás
Egyre több külföldi turista jön, a magyarok azonban alig utaznak belföldre, ezért viszaesett a szállodák forgalma. Kevesebb német jön, ellenben több angol, és nőtt a négycsillagos szállodák népszerűsége.

Decemberben folytatódott a vendégforgalom kedvező trendje, az elmúlt évben a forgalom háromnegyedét képviselő szállodák vendégforgalma - augusztus kivételével - minden hónapban élénkült, ebben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák szerepe volt meghatározó. Összességében 2011-ben - a lanyhuló belföldi kereslet következtében - a kereskedelmi szálláshelyek enyhe visszaesést regisztráltak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Fotó: MTI

Tavaly decemberben 20,3 százalékkal több külföldi 20,9 százalékkal több vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek száma 2,6, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 4,5 százalékkal nőtt.

Az év során - előzetes adatok szerint - a külföldi vendégek közel 10 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 6, az éjszakáké pedig 3 százalékkal nőtt 2010. január-decemberhez viszonyítva.

A KSH szerint a külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van, a legjelentősebb küldő országok közül a Németországból, Franciaországból és Olaszországból érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, a Csehországból, az Egyesült Államokból, Lengyelországból, Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkezetteké pedig nőtt.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos egységekben számottevő volt a növekedés, az ötcsillagos szállodákban ugyanannyi, míg az egy-három csillagos egységekben kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek, mint 2010 azonos időszakában. A külföldi vendégek száma - a Balaton, a Közép- és a Dél-Dunántúl kivételével - mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

2011-ben a belföldi vendégek 9 és fél millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 2, az éjszakáké 4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A vendégforgalom visszaesése - kilenc turisztikai régióból - ötöt érintett. A belföldivendég-forgalom 67 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 3 százalékkal bővült.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 46,5 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 63,5, a négycsillagosok 53,5 százalékos foglaltságot értek el. A szállodai kihasználtság összességében 1,7 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli, 54 százalék volt.

A KSH szerint decemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 7 százalékkal, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó revpar) 19 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt év eredményei összességében ennél kedvezőtlenebbek, a szállodai átlagárak 1, a bruttó revpar-mutató 5 százalékkal nőtt.

Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára decemberben 9200 és 34 600, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 3200 és 18 900 forint között alakult.

Fotó: Colorise / Stroheim / Northfoto

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele a korábbi hónapok mérsékelt eredményeit követően 15 százalékos folyó áras emelkedéssel ismét kedvező képet mutatott decemberben. Összességében a szálláshelyek árbevétele folyó áron 3 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához képest, miközben a szálláshely-szolgáltatás árindexe 2011 folyamán 1,5 százalékos deflációt mutat.

A kereskedelmi szálláshelyek 2011. január-decemberben összesen 245 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 136 milliárd forint volt. A forint/euró árfolyam széles sávban, 263 és 316 forint között mozgott, az éves átlagárfolyam 2011-ben 279 forint volt, csupán 4 forinttal gyengébb, mint egy évvel korábban.

Budapesten mind a belföldi-, mind a külföldivendég-éjszakák száma nőtt összességében 4,5 százalékkal, ezzel szemben a balatoni forgalomnál mindkét mutató esetében visszaesést regisztráltak a szálláshelyek. Január-decemberben a Balatonon kívül a Dél-Dunántúl, az Észak-Alföld, továbbá a Tisza-tavi turisztikai régióban csökkent a vendégforgalom. Tavaly december 31-én a működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2.051 volt, ezen belül 817 szálloda 49 ezer szobával, 816 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 418 volt. A fogadókapacitás 2,4 ezer szállodai szobával bővült.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
14 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
28 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.