Töltsd fel magad sárkányárammal!

Ha létezne energiaturizmus, talán a Pilis lenne a hazai központja. A Visegrádi-hegységben sűrűn találhatók olyan helyek, amelyekről úgy tartják, gyógyító energiát áramoltatnak. De ugyanez igaz a Bükk-hegységre és a Káli medencére is. Íme a legnépszerűbb hazai töltőállomások.

Magyarország varázslatos. Az aktuális közhangulatot nézve ez merész állításnak tűnik, de tény, hogy ennyire sok, különleges természeti kincs, ilyen kis helyre koncentrálva nem sok országban található, legalábbis a közhiedelem szerint.

Bükkszentkereszt, Hideg-völgy(Fotó: Szepare)

 Egyes helyeknek gyógyító energiát tulajdonítanak, de erre valószínűleg sokáig keresgélhetnénk a meggyőző, orvosi bizonyítékokat. Az okok, amiért a gyűjtésünkben szereplő települések egyre népszerűbbek, hajszoltságunkban, fáradtságunkban, illúzióvesztéseinkben keresendők.

Szent György-vonalak
A keleti kultúrában sárkányáram néven emlegetik azokat a vonalakat, amelyek egyfajta rezgéssel bíró energiarendszerek, és behálózzák a Földet. A régi korokban ezeknek az áramlatoknak a hatását számításba vették különféle, szakrális helyek megtervezésekor. Úgy tartották, ahol ezek a vonalak metszik egymást, ott jótékony energia sűrűsödik össze. Ezekről a helyekről olyan tulajdonságokat jegyeztek fel, mint hogy a környékén dúsabb a növényzet, gazdagabb az állatvilág, tisztábbak a vizek, a vidéken élő emberek pedig kiegyensúlyozottabbak.

Rám-hegy, Visegrádi-hegység

Pilisszentkereszttől, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjától nem messze található a Rám-hegy, amelyiknek egyik látványossága a sziklafalakkal határolt szurdokon keresztül megközelíthető Ferenczy-szikla. Erről a kőtömbről úgy tartják, a Földet behálózó energiavonalak csomópontja.

Tápiószentmárton, Attila-dombForrás: Travelo

 Az év nagy részében, különösen hétvégenként forgalmas a Pilisnek ez a része, dacára annak, hogy nem a legkönnyebb túraútvonal. De még mindig csendesebb hely, mint a közeli Dobogőkő, amely időnként úgy fest, mint egy ezoterikus Normafa. Ha létezne energiaturizmus, valószínűleg a Pilisben találnánk a magyarországi bázisát, ahol olyan, hasonlóan erős helyek vannak még, mint a pilisszentiváni Ördögszikla, vagy Dömös-közeli Vadálló kövek.

Bükkszentkereszt, Bükk-hegység

A település két dologról nevezetes. Az egyik, hogy 600 méter magas, spéci fekvésének, szubalpin klímájának köszönhetően különösen tiszta a levegője. Légzési nehézségekkel küzdő, illetve vérszegénységben szenvedő emberekre jó hatással van, mint azt egy tüdógyógyász, dr. Mandel Dezső az 1930-as években végzett kutatásai alapján megállapította. Azt is tapasztalta, hogy egyes pajzsmirigybetegségek esetében is segít beindítani az öngyógyító folyamatokat.

A másik nevezetesség a település gyógyító kövei közt számon tartott Boldogasszony kő. A legenda szerint Jézus Krisztus halála után gyászoló édesanyja bánatában útnak eredt, és éppen ezen a kövön pihente ki fáradalmait. A kő felvette Szűz Mária testének az alakját, és megőrizte rezgéseit. Innentől nem nehéz kitalálni, hogy miért is számolt be néhány zarándoknő arról, hogy látogatása után ismeretlen eredetű termékenységi problémája megszűnt.

Tápiószentmárton, Attila domb, Pest megye

Régi feljegyzések szerint a nagyközség magával ragadó ereje, illetve a híres Attila domb nyugalma azonnal érezhető, ahogy megérkezünk. Ma már sokkal forgalmasabb ez a település, ezért aki csak befelé szeretne figyelni ott, annak némi rutinra van szüksége. Családtagjaim szerint, akik már jártak ott néhányszor, a dombra ülve tényleg érzékelhető a kezek és lábak felmelegedésével együtt járó bizsergető hatás, amit ehhez a helyhez kötnek. Érzékenyebbeknél okozhat szédülést is, de a hozzáértők szerint nem kell megijedni, ez is része annak a folyamatnak, amelyik a test energiaáramlásának a helyreállítására törekszik.

Hegyestű, Káli-medence

Úgy is hívják, hogy a Káli-medence kapujának őre, ami szép kilátást nyújt a Balatonra. A kúp alakú, bazalthegyet Zánka és Monoszló között találjuk, ahol 5-6 millió évvel ezelőtt vulkán működött. A biciklivel is megközelíthető hegy tisztaságát ügyesen megőrizték, ez fokozottan védett terület. Legedás gyógyulásokat nem jegyeztek fel, de az ide koncentrálódó energiavonalak hatással vannak a turistákra. Frissebbnek, erőteljesebbnek érezhetjük itt magunkat.

Szentbékkála, Káli-medence

A falu nem tartozik Veszprém megye leglátványosabb helyei közé, de a települést övező erdős hegyek hangulatossá teszik. Szentbékkálla nevezetessége a Kőtenger, amelyikről úgy tartják, gyógyító rezgésű Szent György-vonalon fekszik. Feljegyzések szerint úgy keletkezett, hogy a vulkanikus utóműködés nyomán hévizes források törtek föl, és az itt található fehér homokot a forró víz kemény kőhalmazzá alakította. Csak úgy, mint a Káli-medence más, gyógyhatással jellemzett helye, ez is segít abban, hogy pihentebbnek, erősebbnek érezzük magunkat.

Kovácsi-hegy, Zalaszántó

A település egy látványosságról híres, mégpedig Európa legnagyobb, és Kelet-Európa első buddhista szentélyéről, a zalaszántói sztúpáról. Az építményt, amelynek betonjában az építés során tibeti könyveket helyeztek el, 1993-ban a 14. Dalai Láma avatta fel. Bent Buddha földi maradványának néhány darabját őrzik. Lényegében bármelyik, magyarországi bazilikára igaz az, hogy energiája nagy hatással van a látogatókra, a zalaszántói sztúpát azért érdemes kiemelni a szakrális épületek közül, mert sokan számoltak már be arról, hogy itt meditálva - vagy csak üldögélve - megtalálták a megoldást az őket aktuálisan nyomasztó problémára, vagy régi sérelmeiken agyalva könnyebben megértették, azok miért történtek, és hogyan tudnák könnyebben lezárni.

Lenti, Zala megye

A termálvízben gazdag zalai város szintén a már sokat említett gyógyító vonalak mentén fekszik, és ezen pontok találkozásához tervezték a Szent György Energiaparkot. Bioenergetikus természetgyógyászok szerint a lenti gyógyvíz és a különleges energetikájú hely együttesen van jó hatással a vendégekre, a park területén található sugárzások az energiahiányos állapotot segítenek helyreállítani. Azt viszont nem javasolják, hogy túl sokáig héderezzünk a parkban, alkalmanként 1-2 óra az ideális. A Szent György-vonalak irányát kikövezett út mutatja, és karókkal jelzik a vonalak találkozási pontjait, ahol a földsugárzás a legerősebb.

Hogyan gyógyít egy hely?
Ahhoz, hogy körültekintő választ tudjunk adni a kérdésre, ezek a különleges helyek hogyan segítenek a betegségek megelőzésében, az energiagyógyítás bonyolult rendszerében kellene elmerülnünk. A gyógyító helyekről szóló elméletek szerint a Földet és az embert is egyaránt elektromágneses jellegű erőtér, aura veszi körül. Az egyensúlyvesztés, majd később a betegségek jelei ugyanúgy megmutatkoznak az aurában, mint a testben. Foltok, rések, szakadások keletkeznek, amelyek nehezítik az öngyógyító mechanizmusokat. A különleges energiákat áramoltató helyek a hozzájuk fűződő legendák segítenek serkenteni a szervezet saját gyógyító folyamatait. Persze azért az is használ, ha hiszünk bennük.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek