Valletta: egy kis hétvégi kikapcsolódás

Ahogy a kis "dghajsa" keresztülpöfög a vízen Valletta lenyűgöző, bevehetetlen bástyái felé, a máltai nagy kikötőnek otthont adó mély öböl varázslatos látványa tárul elénk.

 

Valletta kicsinyített mása egy nemes barokk városnak, magába zárja valóban kozmopolita identitását és ez adja valódi lényegét egy rendkívüli európai úti célnak, amelyet a történelem, a művészet és a kultúra egyvelege jellemez. A falakból is ez az összetettség árad városszerte, és szinte felszínre tör a földből.

Málta Három Városának látképeForrás: Travelo

 

Amikor Jean Parisot de la Valette nagymester lefektette a város első alapkövét 1566-ban, új hivatalos székhelyet akart létrehozni a Szent János Lovagrend számára. A lovagok a hivatalos Citta' Umilissima (a Legalázatosabb Város) nevet adták a helynek, majd a lélegzetelállítóan szépséges és fenséges kertjei, palotái, fogadói és templomai miatt Európa uralkodóházai hamarosan a Superbissima (Legbüszkébb) névre keresztelték. Az "egy város, amelyet úriemberek építettek úriemberek számára" néven is közismert Valletta tökéletes helyszínt nyújt egy rövid európai kikapcsolódáshoz.

Galéria: Valletta kikötőjeForrás: Travelo

 

Már a város bejárata impozáns látvánnyal fogad. A neves építés Renzo Piano tervei alapján és felügyelete mellett 2014-ben átadásra került a City Gate, a város kapuja az új Parlament és Opera épületegyüttesével.

Galéria: Valletta pazar építészeti csodákkal várja látogatóitForrás: Travelo

 

Hálójellegű utcahálózata szeli ketté a félszigeten lévő dombot, amelyre elegáns, derékszögű területek épültek, pazar terekkel, amelyek az ország számos fő közigazgatási épületeinek adnak helyet – itt található az Auberge de Castille, a St. James Cavallier Kreatív és Művészeti Központ. A South Streeten a Szépművészeti Múzeum hívogatja a látogatókat, míg a főútvonal mentén, a Republic Streeten egymás után sorakoznak az elegéns üzletek és kávéházak, és egy Edward-korabeli virágosbódé a felbecsülhetetlen értékű barokk drágakőhöz, a Szent János Társkatedrálishoz vezet.

 

Ez a katedrális ad otthont többek között Caravaggio híres, Szent János lefejezése című freskójának. Egyedülálló koncerteket és színházi előadásokat láthatunk a lovagok által épített Manoel Színházban és a lenyűgöző Sacra Infermeria épületében – ez a régi Lovagrend kórházépülete, ma a Mediterrán Konferencia Központ nevet viseli.

Valletta éjjelForrás: Travelo

 

2018-ban Valletta Európa kulturális fővárosa lesz. A jeles alkalomra készülve sorra nyílnak az éttermek, apró butik hotelek, turisztikai és kulturális beruházások illetve programok. A kulturális programok sora azonban már idén elkezdődött, bár az esemény hivatalos megnyitójára majd csak 2018. Január 20-án kerül sor. Addig is érdemes felkeresni a Valletta 2017 hivatalos oldalát: www.valletta2018.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek