» Promóció

Tihany - a kincses félsziget

| | Nem érkezett még hozzászólás
Apátság, levendula, visszhang. Ha valakit megkérdezünk, mi jut eszébe Tihanyról, ezek biztosan. Pedig Tihany jóval több ezeknél. Tihany természet, táj, történelem, hangulat.

Magyarország egyik legszebb fekvésű települése látványos kulturális, történelmi és természeti adottságokban bővelkedik, nevének eredete valószínűleg a szláv csend („tiho”) szóban keresendő. És bárki, aki erre jár, megérti, hogy miért ebből a szóból ered a falu neve. Hiszen ez a környezet, a természet sokoldalú arca, az Apátság melletti sétányról tényleg végtelen tengernek tűnő Balaton olyan nyomot hagy az erre járó lelkében, amit becses emlékként hordoz magában egy életen keresztül.

Tihany minden szegletét, zugát áthatja a történelem, bármerre járunk, olyan nevek bukkannak elénk, mint I. András, IV. Károly, Illyés Gyula, Borsos Miklós vagy Németh László. És a csend is, mely egyedivé teszi a falut a mai zajos világban. 

Vannak azonban olyan napok, amikor ez a csend izgatott morajjá válik. Hiszen azok a hagyományok, legendák, melyek Tihanyt övezik és egyedivé varázsolják, felélednek azokon a jeles napokon, rendezvényeken, amelyek ezeket a hagyományokat kívánják megőrizni, ápolni és átadni a további generációknak. Olyan legendák, mesék kelnek életre a félszigeten, mint a Kecskeköröm, a tihanyi Visszhang, olyan máshol nem található értékek válnak kézzel foghatóvá, mint a levendula, amit már 13 éve a híres Levendula Fesztivállal ünnepelnek, vagy a „látott hal”, a garda, melynek szintén egy fesztivál állít emléket, tisztelegve a település halászmúltja előtt. 

De Tihany nem csak múlt, hanem a megújulás is. Az elmúlt években új köntöst kapott a falu történelmi központja, megújultak a közterek, a hajóállomás, és a félsziget már kerékpárral is körbejárható. Ennek a megújulásnak köszönhetően lett Tihany 2014-ben az Európai Falumegújítási Díj Pályázat nyertese. 2016-ban Hild-díjat kapott a település, illetve Tihany lett a nyertes falu a Virágos Magyarországért versenyen is, ezzel elnyerve a jogot az európai megmérettetésen való indulásra. Az elmúlt időszak rengeteg munkája meghozta gyümölcsét: a nemzetközi zsűri arany minősítéssel jutalmazta a települést.

Hogy kinek ajánljuk Tihanyt?

Aki szereti a csendet, aki kedvét leli a természet gyönyörű képeiben, aki vágyik a jó levegőre, egy csodálatos helyen megtett túrára. Aki szeret feltöltődni a történelem atmoszférájával, kulturális vagy gasztronómiai élményekre vágyik. Aki kikapcsolódást keres, szeret kerékpározni vagy szeretné megtekinteni a Balaton legszebb napkeltéjét.

Vagyis Mindenkinek.

Tihany várja vendégeit télen-nyáron, mindenkit, aki szeretné felfedezni a félsziget kincseit!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.