Téli Budapest

Téli Budapest.

A legtöbb város arra vágyik, hogy minden évszakban érdekes legyen a helyiek és a turisták számára is. Budapest ilyen város. Az adventi vásárok illatai, a forró italok, találkozót megbeszélni a Műjégre, elmenni valamelyik fürdőbe, végig sétálni a kivilágított Andrássy úton – mind olyan élmény, amely miatt nem bánjuk, ha kint hideg van. Nagyon különleges ilyenkor az épített környezet és a természet találkozása is: a havas dombtetők és a különböző méretű kupolák csúcsai, a Széchenyi Fürdő medencéje hóesésben, a gőzölgő Városligeti tó, a háttérben a Vajdahunyad várával. Ha pedig elfáradtunk, bármikor beülhetünk egy századfordulós kávéházba, ahol a legkevésbé bánjuk, hogy: tél van.

Korcsolyapályák

Az elmúlt években egyre több helyen lehet korcsolyázni a városban: a zárt, kisgyerekek számára is ajánlott pályák és jégcsarnokok mellett olyan helyszínekre is ellátogathatunk, ahol mesés háttér előtt lehet csúszkálni. A Városligeti Műjégpálya minden budapesti korizó számára megér egy látogatást: a gyönyörű környezetben egészen különleges élmény csúszkálni. A kedvezményes napok mellett érdemes azt is megjegyezni, hogy lehetőség van internetes jegyelővételre is, illetve a Belföldi Budapest Card tulajdonosai kedvezményesen áron vehetik meg jegyeiket. Ha nem szeretnénk lemondani a panorámáról, a Bálna Budapest mellett igazi dunaparti korcsolyázásban lehet részünk. A város legnagyobb, ingyenes jégpályája koncertekkel és egyéb programokkal is készül az adventi időszakban. Ha helyi, kisebb pályán szeretnénk próbálgatni korcsolyatudásunkat, a Hunyadi téren, az Óbudai főtéren vagy akár a Bazilika előtt is várják a budapestieket a diszkrétebb méretű pályák.

Galéria: Téli BudapestForrás: Travelo

Karácsonyi vásárok: a legnagyobbtól a kicsiig

Nincs tél karácsonyi vásár, forralt bor, puncs és pompos nélkül. A már klasszikusnak számító Vörösmarty téri Budapesti Karácsonyi Vásárt Európa 10 legjobbja közé választották. A kézműves bemutatók, zenei programok és az ingyenes kézműves foglalkozások miatt érdemes minél többször ide kilátogatni. A közeli Bazilikánál kisebb, meghittebb hangulatú vásárra és kedves korcsolyapályára számíthatunk, de ha még ennél is exkluzívabb élményre vágyunk, sétáljunk be a Four Seasons Gresham Palace kapuit hetekre kitáró adventi vásárra is, ahol nívós magyar termékeket, parfümöt, csokoládét és az ötcsillagos szállodához méltó standokról kínált ételeket és italokat találunk. Aki a vásári forgatag helyett valami nyugodtabbra vágyna, látogasson el a Várkert Bazár előtti téren, az Óbudai Fő téren vagy a Liszt Ferenc téren felállított vásárokba.

Fürdőtől fürdőig

Ahogyan a gőzölgő medencébe esik a hó, háttérben a felhőbe boruló gyógyfürdők képe: ez maga a feledhetetlen téli idill. Budapest egyik legnagyobb kincse, a városszerte megtalálható termálvíz-források a téli időszakban élvezhetőek igazán. A fürdők sora végtelen, így ha tehetjük, egy szezon alatt járjunk végig többet is. Az igazi klasszikus fürdőélményre vágyók a Gellért vagy a Széchenyi felé induljanak: a kültéri medencék ilyenkor mutatják a legkülönösebb arcukat. Ha modern, különleges helyszínen álló medencére vágyunk, a Rudas lesz a kedvencünk, ahol a medencéből a Duna-hidakat, a folyót és a Gellért-hegyet csodálhatjuk majd. A törökfürdők világát megidéző Veli Bej fürdőben az fogja jól érezni magát, aki meghitt, különleges élményre vágyik. Az öt, különböző vízhőmérsékletű medence mellett a wellness részleget is kipróbálhatjuk, ezt nemrég újították fel.

Galéria: Téli BudapestForrás: Travelo

Karácsonyi fények

November végétől élvezhetjük a karácsonyi díszítést városszerte: a gyönyörűen feldíszített belváros és a karácsonyi fények központi elemeként szinte világító Andrássy út mellett az utóbbi években a kerületek is tesznek azért, hogy ünnepi fényt varázsoljanak a főbb útvonalakra. Az Andrássy út mellett érdemes megnézni az újbudai Bartók Béla út, a Deák Ferenc utca, vagy éppen a Szent István tér kivilágítását: az útvonalak gyalog, esetenként tömegközlekedéssel vagy autóval végigjárva is igazi ünnepi hangulatba hozzák a látogatót. Különleges látvány az adventi időszakban közlekedő fényvillamos és a fénytroli is, a pontos menetrend a www.bkk.hu oldalán olvasható.

Ajándék

A Belföldi Budapest Card, a főváros hivatalos turisztikai kártyája az adventi időszakban a kártya által nyújtott számtalan ingyenes és kedvezményes szolgáltatás mellett különleges ajándékkal is kedveskedik a kártyatulajdonosoknak. A Vörösmarty téri karácsonyi vásárban ingyen forraltbort és ajándék bögrét, illetve 5-10%-os kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít a kártyát felmutatók számára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek