Derűs és nyüzsgő ősz és tél Máltán

Derűs és nyüzsgő ősz és tél Máltán

Nyár végén, szeptember és a hűvösebb időjárás közeledtével az északi országok megkezdik az átállást a „téli üzemmódra"; ahogy George R.R. Martin mondja a Trónok harcában: „Közeleg a tél." Ám a tél mindenhol mást jelent, és éppen az a terület, ahol a Trónok harca enyhébb időjárású helyszíneinek számos jelenetét forgatták – Málta, kiváló példa arra, hogy a hidegebb évszakok nem mindig kemények és könyörtelenek. A máltai szigetvilág a föld egyik legkellemesebb éghajlatával büszkélkedhet; a telek enyhék, a napsütéses napok száma több mint 300. A helyiek többsége úgy tartja, semmi sem ér fel egy gyönyörű téli nappal – s ebből itt jó néhány akad.

Galéria: Derűs és nyüzsgő ősz és tél MáltánForrás: Travelo

 Az impozáns házak, paloták, katedrálisok, tornyok, erődök és várak rengetegéből alig lehet kiválasztani, hogy melyiket látogassuk meg – a régi főváros, Mdina és Cottonera Három Városa a szemlélőt azonnal egy tündérmeseszerű világba repíti – nem meglepő, hogy ezek a helyszínek annyi nagyszerű filmben szerepeltek. Az In Guardia történelmi játékok, a Medieval Mdina fesztivál, a heti piacok és a hihetetlenül élénk és sűrű kulturális események gondoskodnak arról, hogy soha ne unatkozzunk. Rendszeresen rendeznek művészeti kiállításokat, és a kulturális naptárban szeptembertől júliusig sorakoznak a koncertek. Ezek közül is kiemelkedik a Nemzetközi Barokk Fesztivál (2017. január 12-28.), ahol hazai és nemzetközi művészek lépnek színpadra a barokk jegyében megrendezésre kerülő kulturális fesztiválon.

Míg Európában a november egyet jelent a szürke, ködös olykor havaseső áztatta nappalokkal, addig Máltán bátran bízhatunk a napsütésben. A jó időnek köszönhetően a futás szerelmesei november végén (november. 2-22). az izgalmas Malta International Challenge Maratonon mérhetik össze gyorsaságukat.

A katolikus Málta egyik legjelentősebb ünnepe karácsony és az ezt megelőző adventi időszak. Évek óta minden decemberben Gozo szigetén felépül a korabeli Betlehem Ghajnsielem település mellett, 2016. december 12. és 2017. január 3. között hétvégente valóságos szereplőkkel elevenedik meg Jézus születése és kora.

 

Galéria: Derűs és nyüzsgő ősz és tél MáltánForrás: Travelo

 Sokak fejében a karnevál Rio de Janeiro vagy épp Velence nevéhez kapcsolódik, de ez az örömünnep meglepőn színpompás és egyben morbid programsorozat Málta szigetén is. 2017-ben február 24. és 28. között karneválozhatunk Vallettában vagy épp a gozoi Nadur faluban.

2017. január 1-től Málta veszi át a stafétát Szlovákiától és a szigetország lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége. A féléves elnökség során számos nemzetközi és összeurópai kulturális programra számíthatunk. Az események sora 2018-ban még magasabb fokozatba kapcsol majd, amikor is Valletta, Málta fővárosa lesz Európa Kulturális Fővárosa egész éven át tartó temérdek kulturális rendezvénnyel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek