» Hírek

Evakuálják a magyar állampolgárokat Saint Martin szigetéről

| | Nem érkezett még hozzászólás

Szombaton a Facebook-on kért segítséget Kovács Krisztián, akinek testvére és családja a Karib-tengernél nyaralt, a hurrikán miatt azonban a szigeten rekedtek. A helyi hatóságok tehetetlenek voltak, az Irma nevű hurrikán használhatatlanná tette Saint Martin egyetlen repülőterét, a szigeten fosztogatások kezdődtek - írta bejegyzése alatti hozzászólásaiban Kovács Krisztián, aki szombat este a kommentelők tanácsaira, kérdéseire válaszolva többek között azt is hozzátette, hogy a külügyminisztérium is értesült a szigeten ragadt magyarokról.

Az MTI hírei szerint hétfőn tartották azt a sajtótájékoztatót, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy utasítást adott az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén tartózkodó magyar állampolgárok mielőbbi evakuálására. A politikus a hurrikán miatt veszélybe került magyarokkal összefüggésben azt mondta: kilenc állampolgárról tudnak, alapvetően párokról, akik mind szeretnék elhagyni a szigetet.

Szijjártó Péter közölte: a holland és az amerikai válságközponttal folyamatosan kapcsolatban állnak, de azok egyelőre saját polgáraik mentésével vannak elfoglalva. Megjegyezte: délután egy órakor Hágában a holland külügyminisztériummal lesz egyeztetés az evakuálási folyamatról, talán akkor megtudnak többet is. Számukra, illetve az evakuálásba most bekapcsolódott francia hatóságoknál a magyar állampolgárok adatait, elérhetőségeit regisztrálták, és kérték őket, hogy amint lehetőségük van, hozzák el őket.

A minisztérium egy amerikai hajózási vállalkozással is kapcsolatban van, amelynek egy hajója ki tudott kötni a szigeten, illetve utasítást adott repülőgép bérlésére Dominikán. Ugyanakkor a természeti csapás nyomán az infrastrukturális és kommunikációs lehetőségek erőteljesen megcsappantak, és eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt a szigeten - mondta a miniszter, aki szerint jól látható, a hatóságokat is váratlanul érte a pusztítás mértéke.

Vasárnap délutáni kép Miamiból, miután az Irma hurrikán elérte Floridát. Az államban szükségállapot van érvényben, készültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát, és a vihar útjában lévő területek lakóit evakuálták
Vasárnap délutáni kép Miamiból, miután az Irma hurrikán elérte Floridát. Az államban szükségállapot van érvényben, készültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát, és a vihar útjában lévő területek lakóit evakuáltákFotó: Erik S. Lesser / MTI / EPA

A legfrissebb hírek szerint a meggyengült Irma hurrikán elérte a Tampai-öblöt hétfő hajnalban, amely az elmúlt napban végigpusztította Floridát, tető nélküli házakat, elárasztott utcákat és áramkimaradásokat hagyva maga után. A most már csak a Saffir-Simpson-féle hurrikánskála egyes kategóriájába sorolt Irmát óránkénti 135 kilométeres széllökések kísérik, és szakértők azt várják, hogy a nap folyamán tovább gyengül. A hurrikán két nappal korábban még a legmagasabb, ötös szinten pusztított a karibi térségben, a széllökések sebessége időnként az óránkénti 300 kilométert is megközelítette. 

A helyzet azonban továbbra is válságos, Miamiban és környékén két tornádót észleltek, Florida déli részein pedig többet is. Az állam egész területén tornádóriadó van érvényben.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.