» Hírek

Cunamiriadót rendeltek el Mexikóban a földrengés után

| | Nem érkezett még hozzászólás

Cunamiriadót rendeltek el Mexikó csendes-óceáni partvidékére a helyi idő szerint csütörtök éjjeli, 8,2-es erősségű földrengés után - írja az MTI.

A rengés középpontja a Csendes-óceánban volt, de a körülbelül ezer kilométerre lévő fővárosban is megrázkódtak az épületek. Az epicentrum három Chiapas szövetségi államhoz esik a legközelebb, az ország délnyugati részén.

A földrengésnek az első közlések szerint legkevesebb hat halálos áldozata van. San Cristóbal de las Casas városban három ember, köztük két nő halt meg, akikre rádőlt egy fal. A rengés sok lakóház mellett megrongált több iskolát és kórházat is - mondta Manuel Valesco kormányzó egy tévének nyilatkozva. Másik két eset a Chiapastól északra fekvő Tabasco államban történt. Egy emberre rádőlt egy fal; a másik áldozat egy csecsemő, aki kórházban halt meg, mert az épületben megszűnt az áramszolgáltatás, emiatt leállt a gyermek életben tartásához szükséges ventillátor. A szomszédos Guatemalában is erős volt a földrengés hatása; Jimmy Morales elnök szerint legkevesebb egy ember halt meg.

Fotó: LUIS PEREZ / AFP

A csendes-óceáni cunamijelző központ szerint közben egy méter magas víztömeg érte el Mexikó partjait Salina Cruz városnál, a Chiapastól nyugatra lévő Oaxaca államban. Ennél alacsonyabb hullámokat mértek sok más helyen. A cunami keltette egyméteres hullámok zúdulhatnak még Ecuador, Salvador és Guatemala partjaira is a központ szerint. Hawaiit és a Csendes-óceán nyugati vagy déli részét nem fenyegeti cunami. A cunamiveszély miatt riadót rendeltek el a földrengés középpontjától tizennégyezer kilométerre lévő Fülöp-szigetek teljes keleti partvidékére is, az ázsiai ország katasztrófavédelmi hatósága szerint.

A földrengés pontos helyével és mélységével kapcsolatban egyelőre nagyon eltérő adatokat adnak meg a földtani intézetek. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés középpontja 123 kilométerrel délnyugatra volt a tengerparti Pijijiapan várostól, 33 kilométeres mélységben, míg a kínai földrengéstani intézet 20 kilométeres mélységet említ. Egy biztos: 1985 óta nem mértek ilyen erős földrengést Mexikóban - írja az MTI.

UPDATE: A péntek délutáni adatok szerint 26-ra emelkedett halálos áldozatok száma. A hatóságok szökőárra figyelmeztették a lakosságot, továbbá arra, hogy az utórengések is erősek lehetnek, akár ötös fokozatúnál is hevesebbek.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.