» Hírek

Már Split határában tombol a horvát erdőtűz

| | Nem érkezett még hozzászólás

Újabb erdőtüzek pusztítanak Dalmáciában – a lángok már Split külvárosát érik, egy környező óvoda is leégett. Montenegróban sem jobb a helyzet, ahol legalább 100 turistát kellett evakuálni az erdőtüzek miatt - írja a Turizmus Online.

Fotó: Boris Pejovic / MTI/EPA

A horvátországi Split-Dalmát megyében több falut is körbevett a tűz, lakóházak, olajfaültetvények, mezőgazdasági gépek váltak a lángok martalékává, több helyi lakost és turistát evakuáltak.

A horvát közszolgálati csatorna szerint hétfőn egész Dalmáciában húsz helyszínen oltották a tüzet; sajnos már nincs olyan hely a horvát tengerparton, ahonnan ne lehetne látni a füstöt és a lángokat, amelyek néhol 50 méter magasra is felcsaptak. Több településen nincs víz és áram. A legnagyobb gond az, hogy az erős széllökések miatt nem lehet feltartóztatni a lángokat, sőt a tűzoltók repülőgépei sem tudtak felszállni délutánig.

A tűzben néhány tűzoltó megsérült, egy 65 éves férfit pedig holtan találtak egy házban, amelyet elértek a lángok. Azt, hogy a füst vagy az ijedtség okozta a halálát, nem tudták megállapítani - írja az MTI.

A környéken összesen több mint 400 tűzoltó, 100 tűzoltóautó, öt repülőgép és több helikopter próbálja megfékezni a tüzet, és több száz katonát vezényeltek a helyszínre.

Fotó: Boris Pejovic / MTI/EPA

Montenegróban sem jobb a helyzet: az ország déli részén fekvő Lustica-félsziget tüze már a lakóházakat és a kempingzónákat veszélyezteti; több száz embert, helyieket és turistákat kellett kitelepíteni. Itt is a száraz időjárás és az erős, illetve változó irányú szél nehezíti a tűzoltók dolgát. Maksim Mandic, a vészhelyzeti csoport vezetője szerint a tűz kiterjedt az utakra, sőt már a hegyek is lángokban állnak. A legfrissebb hírek szerint a NATO és a szövetség partnerei is felajánlották, hogy segítséget nyújtanak Montenegrónak az erdőtüzek megfékezésében.

UPDATE: Az MTI hírei szerint sikerült megfékezni a lángokat Split városánál. Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök hétfőn este még arról beszélt, hogy amennyiben szükséges lesz, nemzetközi segítséget kérnek az oltáshoz. Kedden azonban - miután a helyszínre érkezett - kijelentette, hogy egyelőre nincs erre szükség.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.