Veszélyes a Fertő tavon korcsolyázni

Veszélyes a Fertő tavon korcsolyázni

Veszélyes a Fertő tavon korcsolyázni, helyenként ugyanis elvékonyodhat a jég. Ráadásul az ott telelő vízi madarak nyugalmát is zavarhatják a korcsolyázók - tájékoztatta a Fertő-Hanság-Nemzeti Park Igazgatóság csütörtökön az MTI-t.

A nemzeti park felhívta a figyelmet arra, hogy bár a hideg időben Győr-Moson-Sopron megye több állóvize is befagyott, a jégfelület nem egyenletes, van, ahol vastagabb, máshol vékonyabb. Így például a Fertő tavon, valamint a Kónyi-tó, a Barbacsi-tó, a Fehér-tó, valamint a lipóti Morotva-tó esetében.

Kiemelték azt is, hogy a Fertő tó különösen veszélyes, hiszen bizonyos csatornaszakaszok jóval mélyebbek (2-3 méteresek) és ott a lassan áramló víz még télen is elvékonyíthatja a jeget. Ráadásul ha valaki egy ilyen helyen, például a tó hanyi nádasát átszelő csatornán korcsolyázik és a jég a parttól távolabb beszakad, még segíteni sem tudnak rajta - a pontos helyzetét ugyanis nem tudja egyedül megállapítani a bajba került ember, a telefonján pedig nincs térerő sem.

A felsorolt tavak jégfelületét ugyanakkor pihenő- és éjszakázóhelynek használják az ott telelő vízimadarak, például a vadludak, úgy, hogy bizonyos részeket folyamatosan mozgatva jégmentesen tartanak. Ha viszont megzavarják őket, akkor egyrészt energiát vesztenek, ami ebben a hosszan tartó zord időben a gyengébb egyedek pusztulásához is vezethet, másrészt a pihenőhelyük befagyhat, ami szintén a túlélési esélyeiket rontja.

Ezeknek a területeknek még a megközelítése is veszélyes, mert bizonytalan a jég vastagsága. A nádas bizonyos pontjain természetvédelmi célú vaddisznógyérítést is végeznek a nemzeti park munkatársai, ami balesethez vezethet, ha valaki éppen arra jár.

Korcsolyapályát csak egy-egy település jegyzője jelölhet ki, az adott terület tulajdonosával, vagyonkezelőjével egyetértésben, és biztosítania kell hozzá az előírt felügyeletet, a mentéshez szükséges feltételeket. Ha ezt védett természeti területre tervezik, akkor szükség van a természetvédelmi hatóság engedélyére is. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság elsősorban a terület őrzéséért felel, és a szabályszegőket figyelmeztetik, illetve megkérik őket a távozásra. Vitás esetekben pedig feljelentést tesznek - összegezték a közleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek