Hazatérhetnek Amszterdamba azok a Van Gogh képek, amiket a nápolyi maffiától foglaltak le

Hazatérhetnek Amszterdamba azok a Van Gogh képek, amiket a nápolyi maffiától foglaltak le

Hazatérhet Hollandiába az a két nagy értékű Van Gogh-festmény, amelyeket 2002-ben loptak el egy amszterdami múzeumból, és tavaly találtak meg Olaszországban egy maffiaellenes rajtaütésen. Az amszterdami Van Gogh Múzeum csütörtöki közlése szerint az ügyben illetékes nápolyi bíróság határozata értelmében a két mű visszatérhet az intézménybe, írja az MTI.

A festő viszonylag korai korszakából származó képeket 2002-ben lopták el az amszterdami múzeumból több más műalkotással együtt. A festmények egyike, az 1882-ben készült Zeegezicht bij Scheveningen egy tengeri tájképet ábrázol Scheveningennél, a másikon, a Hervormde Kerk te Nuenen című, 1884-ben készült kis méretű képen Van Gogh szülővárosának, Nuenennek a református temploma látható. A festő, akinek apja a közösség lelkésze volt, szüleinek ajándékozta a festményt.

Zeegezicht bij ScheveningenFotó: vangoghmuseum.nl

A tolvajok annak idején éjszaka hatoltak be a múzeumba, és a fő kiállító teremből vitték el a két festményt, ahol egyébként Van Gogh-művek tucatjai láthatók. Az olasz rendőrség tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a nápolyi maffia, a Camorra egyik nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó klánjától foglalták le a képeket, amelyeket egy Nápoly környéki raktárban, Castellammare di Stabiában találtak meg.

A hatóságok annak idején elmondták, hogy a képek hazajuttatására még várni kell, mert annak a nyomozásnak képezik a részét, amellyel azt szeretnék megállapítani, a Camorra áll-e a műkincsrablás mögött, vagy a maffia később került képbe. Axel Rüger, a Van Gogh Múzeum igazgatója nagyszerű hírnek nevezte, hogy a bíróság immár rábólintott a mesterművek hazaszállítására. Mint megjegyezte: "most már minden erőnkkel készülhetünk a festmények érkezésére".

A két alkotás hazatérésének pontos időpontja egyelőre nincs kitűzve.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek