Lerombolták a palmürai Tetrapülont

Lerombolták a palmürai Tetrapülont.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei a közép-szíriai Palmürában lerombolták a római kori amfiteátrum egy részét és megsemmisítettek a híres római négyeskaput, a Tetrapülont - közölte pénteken a helyi sajtó.

Szerdán a terroristák embereket végeztek ki az amfiteátrumban, a foglyok némelyikét agyonlőtték, másokat lefejeztek. A SANA állami hírügynökség jelentése szerint a harcosok megsemmisítették a II. századi amfiteátrum homlokzatát, valamint a híres kocka alakú oszlopos négyeskaput, a Tetrapülont. Az ENSZ kulturális szervének, az UNESCO-nak a főigazgatója háborús bűncselekménynek minősítette a pusztítást - olvasható az MTI hírei között.

Fotó: Abdulhadi Najjar / Wikipedia

Az American School of Oriental Research (ASOR) nevű, régészeti kutatásokat támogató amerikai szervezet által közölt felvételeken jelentős mértékű rombolás látszik a Tetrapülonon és a római színházon. Az ASOR szerint ezt az Iszlám Állam követte el szándékosan. Mamún Abdel-Karim szíriai örökségvédelmi miniszter azt mondta, hogy a Tetrapülon 16 oszlopából csupán két oszloppár áll a helyén, a többit kidöntötték. Az ASOR szerint megsérült a római körszínház színpadja mögötti oszlopsor is.

Az Iszlám Állam harcosai tavaly decemberben foglalták vissza Palmürát, kilenc hónappal azt követően, hogy a damaszkuszi rezsim erői orosz segítséggel kiűzték őket onnan. A dzsihadista szervezet már akkor is nyilvános kivégzésekhez használta az ókori körszínházat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek