Kortárs kiállítótér lesz az Ybl Vízházból a felújítás után

Kortárs kiállítótér lesz az Ybl Vízházból a felújítás után.

Megkezdődött a Várkert Bazár szomszédságában álló Ybl Vízház felújítása, amely a tervek szerint egy kortárs kiállítóteret, kávéházat és bisztróéttermet is magába foglaló, mindenki számára nyitott kulturális és rendezvényközpontként nyílik meg idén ősszel. A világörökség részét képező ikonikus épület 600 millió forintból újulhat meg – tette közzé az MTI.

A kiállítótér mellett bisztróétterem és kávézó is helyet kap
Galéria: Ybl vízház MTI
(Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

A Várkert-kioszk építését 1875-ben kezdték meg, az épület déli része eredetileg a vízmű gépészeti berendezéseit foglalta magába, az északi része pedig kávéházként üzemelt.

A gépházat 1905-ben helyezték használaton kívül, azonban a kezdetektől működő kávéház továbbra is népszerű maradt egészen a második világháborúig, amikor súlyosan megrongálódott. 1990-ben felújították, egy ideig kaszinóként működött, most azonban már tíz éve üresen áll.

Impozáns belső terek - További képekért kattintson!
Galéria: Ybl vízház MTI
(Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

A mostani felújítás legfontosabb szempontja, hogy a kedvező fekvést kihasználva az egész városra nyitott épületté válhasson az Ybl Vízház. A tervezet szerint az épület főbejáratát ölelő loggiát üvegfallal veszik körül, így az egész évben használható és egybenyitható lesz a főbejárat mögötti, kávézóként tovább funkcionáló, neoreneszánsz jellegű első teremmel, ahonnan az egész Duna-partot felölelő kilátásban gyönyörködhet a közönség. A pincében egy eredetileg széntárolásra alkalmas, hatalmas, kupolás terem is található, ebből kiállítótér válik. És hogy ne csupán egy keskeny lépcsőn juthassunk le ide, egy süllyesztett kertrészen keresztül közvetlenül az utcáról is bejuthat majd a látogató.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek