Idén sem fog nagyon kelleni a szánkó: az előrejelzések szerint enyhe telünk lesz

Idén sem fog nagyon kelleni a szánkó: az előrejelzések szerint enyhe telünk lesz

Hét nemzetközi intézet előrejelzése szerint a Kárpát-medencében átlagos, vagy annál kissé enyhébb télre van kilátás, és a csapadék tekintetében sem várható extrém helyzet.

Az esotanc.hu meteorológiai portál már tizedik alkalommal készítette el hosszútávú időjárás előrejelzését, ezúttal a 2016/2017-es téli időszakra vonatkozóan. Az előrejelzés a nagy nemzetközi meteorológiai intézetek és kutatóintézetek szezonális előrejelzésén alapul.

Erre az életérzésre idén sem lesz túl nagy esélyünk Fotó: Www.shock.co.baForrás: Travelo

 A korábbi előrejelzésekhez képest sok a bizonytalanság a várható hőmérséklet tekintetében. A legtöbb intézet átlagosnak megfelelő, vagy annál kissé enyhébb téli időszakot jelez előre a Kárpát-medencére. Ugyanakkor az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont egy átlagosnál lényegesen melegebb tél forgatókönyvét vázolja fel, különösen az évszak második felében. Több intézet, köztünk a NASA ezzel szemben egy csökkenő hőmérsékletű tendenciát vár a tél végére.

A korábbiakhoz képest tehát jelentős a bizonytalanság, az együttes kép mégis egy átlagos hőmérsékletű, vagy annál kissé enyhébb telet valószínűsít. Ez természetesen csak az évszak átlaga, ezen belül lehetnek kifejezetten hideg, havas és meleg periódusok is.

A hőmérséklettel szemben csapadék terén valamivel egyértelműbb a helyzet. A legtöbb intézet és modell egy átlagos csapadékú telet vetít előre, egyedül a Japán JAMSTEC veti fel egy az átlagosnál kissé szárazabb tél lehetőségét.

Ahogy a hőmérséklet esetén, úgy itt is fontos hangsúlyozni, hogy az átlagos csapadék hosszú időtávra vonatkozik, ezen belül lehetnek akár kiemelkedően csapadékos, akár havas időszakok is, egy-egy konkrét időjárási helyzet miatt.

Hogyan készül a hosszútávú előrejelzés?
A fenti hosszútávú előrejelzés hét nemzetközi intézet un. szezonális előrejelzési adatainak összevetéséből készült a Kárpát-medencére vonatkozóan. A hosszútávú modellek megbízhatósága igen alacsony összevetve a napi-hetes időjárás előrejelzésekkel, így egyelőre csak a tendenciák felvázolására alkalmasak. A hosszútávú modellek olyan nagyléptékű jelenségeket vizsgálnak, mint a hótakaró kiterjedése, az óceánok hőmérséklete, az El Nino erőssége, és más olyan folyamatok, amelyek lassan változnak, de jelentősen befolyásolják az időjárás alakulását hosszabb távon.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek