Hatalmas földrengés rázta meg Olaszország középső részét

Hatalmas földrengés rázta meg Olaszország középső részét.

A 3 óra 38 perckor bekövetkezett földmozgást Rómától Nápolyig érezni lehetett, az olasz fővárosban is többen a házakból az utcákra menekültek. A rengés epicentruma a földtani jelentések szerint a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt. A kisvárosban a helyi hatóságok beszámolója szerint egy család négy tagja lelte halálát a romok alatt. Ketten a Marche régióban található Arqata del Tronto kis hegyi településen vesztették életüket - írja az MTI az olasz hatóságok közleménye alapján.

Számos sérültje van a természeti csapásnak a szintén Lazio régióban található, Rómától 140 kilométerre északra fekvő, Appenninek-hegységbeli Amatrice kisvárosban, amely a Gran Sasso természetvédelmi területen fekszik. Sergio Pirozzi polgármester "drámának" nevezte a településen történteket, és mint mondta, "vannak halottak". A SkyTg24 hírtelevíziónak sírva nyilatkozott arról, hogy a kisváros fele "nincsen többé". Azonnali segítséget kért az épületek romjai alatt levő emberek kimentésére. Elmondta, hogy a település központi sétálóutcája megsemmisült. Tűzoltókra és helikopterekre van szükség - mondta. Hozzátette, hogy a település nehezen megközelíthető a bevezető utak omlása miatt is.

A földmozgásban több kórház is megrongálódott. Az amatricei intézetből a betegeket biztonságos helyre kellett szállítani, és több más településen is hasonló intézkedésre kényszerültek.

Matteo Renzi miniszterelnök szóvivője Twitter-fiókjában közölte, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a polgári védelmi hatóságokkal. A mostani földmozgás méreteiben az Abruzzo régióbeli L'Aquila városát elpusztító, több mint 300 halálos áldozatot követelő 2009-es rengéshez hasonlítható - közölte Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője. Az amerikai földtani intézet mérése szerint a szerdai földrengés 6,2-es erősségű volt.

A Rómától Nápolyig érezhető, szerdán hajnali fél négy körül lezajlott földrengést több utórengés követte. Olaszország két törésvonalon fekszik, így Európa szeizmikusan egyik legaktívabb országának számít.

FRISSEBB: az adatok szerint legalább 290 ember meghalt, 368-an megsérültek, és több százan eltűntek a földrengésben. A halálos áldozatok között számos kiskorút regisztráltak. Az összeomlott házak alól néhány gyermeket sikerült kimenteni, közülük többen a kórházban haltak bele súlyos sérüléseikbe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek