Turisták és barlangászok rekedtek a Szolcsvai Búvópatak barlangjában

Egy hirtelen lezúduló zápor következtében francia turisták és román barlangászok rekedtek hétfőn délután az erdélyi Szolcsvai Búvópatak (Huda lui Papara) barlangjában.

A francia turistákból és román barlangászokból álló kilenctagú csapat hétfőn ment be a Szolcsva patak által vájt 1,2 kilométer hosszú barlangba, ám egy heves felhőszakadás következtében olyan mértékben megnőtt a barlangon átfolyó víz mennyisége, hogy elzárta a kijáratot - írja az MTI.

Amint a Digi 24 hírtelevíziót Fehér megye alprefektusa tájékoztatta: hétfő délután több mentőegység is a helyszínre indult, de az áradás következtében az az út is járhatatlanná vált, amelyiken a barlang megközelíthető. Ezért a helyi hatóságok egyelőre az út javításán dolgoznak.

A Torockói-hegységben levő Szolcsvai Búvópatak barlangja az egyik legnagyobb romániai aktív barlang, mely turisták számára nem nyitott. A barlangnak több száraz járata és néhány terme is van, amelyekben a bennszorult látogatók meghúzhatják magukat az árhullám levonultáig. A romániai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a térségben szerdáig heves esőzések és viharok várhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek