Eltérítettek egy egyiptomi gépet

Eltérítettek egy egyiptomi gépet

Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet kedden, 60 emberrel a fedélzetén - írja az MTI a RIK ciprusi állami tévéadó jelentése alapján.

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közleménye szerint az Egyptair légitársaság gépén 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodik. Az első médiaértesülések még 81 személyről szóltak. A gépnek - amelynek típusát az első hírek eltérően jelölik meg - a ciprusi Lárnaka repülőterén kellett landolnia. Az egyiptomi légiforgalmi hatóság szerint a repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.

Katja Hrisztodolu / MTI / EPA

 Az értesülések szerint az Egyptair légitársaság gépének pilótái leszállás előtt felvették a kapcsolatot a lárnakai légi irányítással, és engedélyt kértek a gépeltérítés miatti landolásra. A géprabló vagy géprablók egyelőre nem fogalmaztak meg követeléseket, csak arra szólították fel a hatóságokat, hogy járműveiket tartsák távol a repülőtől. Egy ciprusi illetékes szerint valószínűleg robbanószerkezet is van a gép fedélzetén.

Cipruson válságstábot állítottak fel a rendkívüli helyzet kezelésére. A lárnakai repülőtérre közlekedő gépeket egy másik ciprusi légikikötőbe irányítják át.

Frissebb: A ciprusi televíziók élőben közvetített képsora szerint mintegy 40-50 ember szállt le az utasszállítóról. Az Egyptair légitársaság közlése szerint négy külföldi utas és a legénység kivételével mindenki elhagyhatta a repülőt. Biztonsági források szerint az utasok között volt nyolc brit és tíz amerikai állampolgár, de magyar utas nem volt a gépen. A ciprusi közszolgálati rádió értesülése szerint az egyiptomi állampolgárságú géprabló politikai menedékjogot kért a hatóságoktól. Úgy tudni, hogy volt felesége Cipruson él. Az al-Ahram című egyiptomi napilap helyi biztonsági erőktől úgy értesült, hogy a férfi az egyesült államokbeli atlantai egyetem professzora.

Még frissebb: Végül kiderült, hogy a férfi robbanóöve nem volt valódi, és nem volt robbanószer az eltérített egyiptomi repülőgépen. A gépeltérítő nem terrorista, hanem egy mentálisan instabil férfi, homályos követelésekkel. Senkinek nem lett baja, az egyik túszul ejtett utas szelfizett is vele. A ciprusi miniszterelnök azzal viccelődött a sajtótájékoztatóján, hogy "mindig nő van a dologban". A terrornak induló szomorú szerelmi történetről az Index cikkében olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek