» Hírek

9 millióra perlik a repülőn szülő nőt

| | Nem érkezett még hozzászólás
Sokba kerülhet az alaszkai kényszerleszállás egy tajvani nőnek, aki a gyanú szerint szántszándékkal hozta világra gyermekét egy Los Angelesbe tartó repülőgépen, hogy a baba amerikai útlevelet kaphasson.

A China Airlines (CAL) tajvani légitársaság egy gépe október 8-án Tajpejből Los Angelesbe tartott, amikor az utasok közül egy várandós nő azt jelezte, hogy elfolyt a magzatvize. A repülőgép kapitánya az anya és gyermeke egészsége érdekében engedélyt kért a légitársaságtól a kényszerleszállásra a legközelebbi repülőtéren, az alaszkai Anchorage-ben, és azt meg is kapta. Közben az utasok között találtak egy orvost, aki segített levezetni a szülést.

A tajvani média szerint a meg nem nevezett nő szándékosan szállt fel egy Amerikába tartó repülőgépre, hogy születendő gyermeke megkaphassa az amerikai állampolgárságot. Röviddel a szülés előtt állítólag többször is azt kérdezte a személyzettől, hogy már amerikai légtérben járnak-e.

A nő csalt a várandósságáról is. Noha valójában már a terhesség 36. hetében járt, becsekkoláskor azt mondta, hogy még csak terhessége 32. hetében van. Erre a "füllentésre" azért volt szükség, mert a tajvani törvények értelmében a várandósság 32. hetéig normál légi utasként kezelik a gyermeket váró nőket, ezt követően azonban csak orvosi igazolással mehetnek fel a fedélzetre.

A 10 ezer méteres magasságban világra jött és amerikai területen földet ért baba jogosult az amerikai állampolgárságra, az anyát azonban az alaszkai hatóságok időközben - nyilvánosságra nem hozott indoklással - visszatoloncolták Tajvanra. Az amerikai jogszabályok értelmében a repülőgépen született babák jogosultak az amerikai állampolgárságra, ha elsőként az Egyesült Államokba érkeznek meg, még akkor is, ha nemzetközi légtérben jönnek világra.

Az ügyből Tajvanon nagy botrány lett, a parlamentben egy kormánypárti képviselő önzésnek minősítette a nő más utasoknak sok bosszúságot okozó cselekményét és felszólította a közlekedési minisztériumot, hogy a légitársaság főrészvényesként az okozott kár megtérítése és elrettentés céljából hajtsa be az anyán az alaszkai kitérő és a késedelmes Los Angeles-i megérkezés többletköltségét. A behajtást megnehezítheti, hogy hasonló esetekre nincs jogszabály Tajvanon.

A tajvani sajtó 1 millió tajvani dollárra (8,7 millió forintra) becsüli a légitársaságra hárult többletkiadást, a CAL azonban azt közölte, hogy még kalkulálják a költségeket.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.