9 millióra perlik a repülőn szülő nőt

Sokba kerülhet az alaszkai kényszerleszállás egy tajvani nőnek, aki a gyanú szerint szántszándékkal hozta világra gyermekét egy Los Angelesbe tartó repülőgépen, hogy a baba amerikai útlevelet kaphasson.

A China Airlines (CAL) tajvani légitársaság egy gépe október 8-án Tajpejből Los Angelesbe tartott, amikor az utasok közül egy várandós nő azt jelezte, hogy elfolyt a magzatvize. A repülőgép kapitánya az anya és gyermeke egészsége érdekében engedélyt kért a légitársaságtól a kényszerleszállásra a legközelebbi repülőtéren, az alaszkai Anchorage-ben, és azt meg is kapta. Közben az utasok között találtak egy orvost, aki segített levezetni a szülést.

A tajvani média szerint a meg nem nevezett nő szándékosan szállt fel egy Amerikába tartó repülőgépre, hogy születendő gyermeke megkaphassa az amerikai állampolgárságot. Röviddel a szülés előtt állítólag többször is azt kérdezte a személyzettől, hogy már amerikai légtérben járnak-e.

A nő csalt a várandósságáról is. Noha valójában már a terhesség 36. hetében járt, becsekkoláskor azt mondta, hogy még csak terhessége 32. hetében van. Erre a "füllentésre" azért volt szükség, mert a tajvani törvények értelmében a várandósság 32. hetéig normál légi utasként kezelik a gyermeket váró nőket, ezt követően azonban csak orvosi igazolással mehetnek fel a fedélzetre.

A 10 ezer méteres magasságban világra jött és amerikai területen földet ért baba jogosult az amerikai állampolgárságra, az anyát azonban az alaszkai hatóságok időközben - nyilvánosságra nem hozott indoklással - visszatoloncolták Tajvanra. Az amerikai jogszabályok értelmében a repülőgépen született babák jogosultak az amerikai állampolgárságra, ha elsőként az Egyesült Államokba érkeznek meg, még akkor is, ha nemzetközi légtérben jönnek világra.

Az ügyből Tajvanon nagy botrány lett, a parlamentben egy kormánypárti képviselő önzésnek minősítette a nő más utasoknak sok bosszúságot okozó cselekményét és felszólította a közlekedési minisztériumot, hogy a légitársaság főrészvényesként az okozott kár megtérítése és elrettentés céljából hajtsa be az anyán az alaszkai kitérő és a késedelmes Los Angeles-i megérkezés többletköltségét. A behajtást megnehezítheti, hogy hasonló esetekre nincs jogszabály Tajvanon.

A tajvani sajtó 1 millió tajvani dollárra (8,7 millió forintra) becsüli a légitársaságra hárult többletkiadást, a CAL azonban azt közölte, hogy még kalkulálják a költségeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek