Betörte a fejét egy fenyőtoboz, beperelte a nemzeti parkot

Kártérítésért perli az államot egy volt amerikai katona, akinek koponyáját egy lehulló hatalmas fenyőtoboz törte be egy nemzeti parkban, súlyos agysérülést okozva.

Sean Mace, az amerikai haditengerészet veteránja a San Francisco Maritime National Historic Park tűlevelű fái alatt olvasgatott és szunyókált 2014 októberében, amikor a fejére hullot egy tájidegen ausztráliai araukária hétkilós toboza.

Az exkatonát kórházba szállították, ahol két műtétet is végrehajtottak rajta, de a minap benyújtott bírósági kereset szerint súlyos és "valószínűleg visszafordíthatatlan" agykárosodást szenvedett.

A férfi a nemzeti parkot, a nemzeti parkok országos felügyeletét, a belügyminisztériumot és a szövetségi kormányt perli nem ismert összegű kártérítésért.

Sean Mace szerint egészségkárosodását a nemzeti park alkalmazottainak "hanyagsága" okozta.

A kereset szerint a nemzeti park dolgozói tudták, hogy "veszélyes fafajról" van szó, amikor évtizedekkel ezelőttel elültették az eredetileg az ausztráliai Queenslandben őshonos tűlevelűeket a park északkeleti részén. Ennek ellenére csak az ő sérülése után emeltek kordont a fák köré.

Az ausztráliai araukária tobozának átmérője elérheti a 25-35 centimétert, súlya pedig a 14-18 kilogrammot is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek