Elektromos kerítéssel védekeznek a medvék ellen egy horvát autópályán

Medvék és más vadon élő állatok ellen épít új védőrendszert a Rijeka és Zágráb közötti autópálya-szakaszon a horvát autópálya-kezelő vállalat – írja az MTI a horvát Nova TV honlapjának információi alapján.

A weboldalon is közzétett felvételeken jól látszik, ahogy egy medve átugorja a korlátot és elkezd futni az autópályán. Több autós is a puszta szerencsének köszönhetően kerülte el az ütközést. A medvét még a rendőrségnek sem sikerült megállítania.

„Amikor egy medve betéved az autópályára, éppúgy meg van zavarodva, mint az ember, aki szeretne tenni valamit, de nem tud. A helyzet a gépkocsivezetőkre és a medvékre egyaránt veszélyes" - mondta a Duro Huber, a zágrábi állatorvosi egyetem professzora, majd hozzátette: a medve minden ilyen esetben súlyos sérüléseket okozhat az embernek.

Bojan Vivoda, az autópálya-kezelő vállalt főmérnöke elmondta, hogy a már meglévő válaszfal mellett 60 kilométer hosszú elektromos kerítés megépítését tervezik, hogy a medvék ne juthassanak az úttestre. Kiemelte: amennyiben ez nem működne, hat rámpa és harminc kapu is épül, hogy a betévedt állat visszataláljon az erdőbe. A régi szemetes kukákat is olyanokra cserélik, amelyek nem vonzzák az állatokat. Ezekkel az intézkedésekkel a balesetek számát akarják csökkenteni, tavaly ugyanis a vadon élő állatok a Rijeka-Zágráb autópálya-szakaszon 102 balesetet okoztak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek