A Ceausescu-diktatúra mindennapjainak emléket állító múzeum nyílt Temesváron

A Ceausescu-diktatúra mindennapjainak emléket állító múzeum nyílt Temesváron

Megnyílt A Kommunista fogyasztó múzeuma Temesváron. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a kiállítótér egy, a kommunizmus idején épült lakótelepi lakás jegyeit viseli magán. Olyan román bútorokkal, használati tárgyakkal rendezték be, amelyek a Ceausescu-diktatúra korában egy átlagos romániai lakás tartozékai voltak, írja az MTI.

A lakásban az Aradeana játékbaba, Carpati és Amiral cigaretta, kulcs, dombornyomatú szappan, korabeli tejes- és sörösüveg, pionírdalos hanglemez és olyan raffiaszatyor is található, amilyennel órákat álltak sorba az emberek az élelmiszerboltok előtt.

"A múzeum interaktív lesz, a látogatók használhatják a kiállított tárgyakat, fellapozhatják a korabeli újságokat, hallgathatják a hazafias zenéket, a gyerekek pedig játszhatnak a játékokkal" - közölte Ovidiu Mihaita, a múzeum létrehozója. Az alapító kérte a temesváriakat, vigyék be a múzeumba a kommunista kort idéző, fölöslegessé vált tárgyaikat. Az adományozók "kommunista szuvenírt" kapnak cserébe.

Ovidiu Mihaita szerint a múzeumnak nincs politikai vagy ideológiai jellege. Pusztán azzal a céllal hozták létre, hogy segítsen visszahozni a feledésből a kommunista kor tárgyait, hangulatát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek