3500 éves egyiptomi múmiát állítanak ki Liverpoolban

3500 éves egyiptomi múmiát állítanak ki Liverpoolban

Mintegy 3500 éves, rejtélyes egyiptomi múmiát állítanak ki a Liverpooli Egyetem régészeti múzeumában - írja az MTI.

A húszas éveiben elhunyt férfi maradványai kulcsfontosságú szerepet játszottak annak idején Tutanhamon fáraó múmiájának tudományos vizsgálatában, mivel a Liverpooli Egyetem kórboncnokai ezeken dolgozták ki azokat a módszereket, amelyek segítségével aztán elvégezték az első röntgenvizsgálatokat a fiatalon trónra került fáraó maradványain 1968-ban.

Több mint egy évszázada már, hogy az egyetem régészeti intézetének akkori vezetője, John Garstang egy észak-afrikai expedícióról hazatérve magával hozta a múmiát, amelyre egy római nő koporsójában bukkantak rá. A maradványok az intézet múzeumának gyűjteményébe kerültek, majd 1941-ben, Liverpool bombázásakor az anatómiai tanszékre vitték át őket biztonsági okokból, és azóta nem láthatta a múmiát a nagyközönség.

"A múmia neve ismeretlen, és azt sem tudni, hogy Egyiptomon belül merre élt" - mondta Gina Criscenzo-Laycock, az egyetem munkatársa. "Csapatunk mindössze annyit tud a férfiról, hogy nagyjából 3500 évvel ezelőtt élt, a 18. dinasztia idején - akárcsak Tutanhamon -, és a húszas éveinek közepe-vége felé hunyt el, ám egyelőre tisztázatlan, hogy mi okozta a halálát. A fogai nagyon jó állapotban vannak, ami azt sugallja, hogy valószínűleg viszonylag magas társadalmi státuszú volt. Az egyiptomi szegények fogai gyakran igen rossz állapotúak voltak" - tette hozzá a szakember.

A múmiának új, légkondicionált végső nyughelyet alakítottak ki az egyetem Garstang professzorról elnevezett múzeumában, amely péntektől várja az érdeklődőket legújabb látványosságával.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek