3200 halott Nepálban, 10 magyarról nincs hír

3200 halott Nepálban, 10 magyarról nincs hír

Megkezdték helikopterekkel levinni a himalájai hegyi mentők hétfőn az alaptáborba a szombati földrengés és lavina miatt az első és második táborban rekedt hegymászókat - írja az MTI Alex Gavan, romániai hegymászó Twitter-üzenete alapján.

Az időjárás kedvező, az ég tiszta, ám a táborok hatezer méter magasan vannak, ahol annyira ritka a levegő, hogy a helikopterek egyszerre csak két embert tudnak biztonságosan levinni. Gavan tájékoztatása szerint három helikopter érkezett az egyes és kettes táborba, hogy fél perc múlva, miután felvett két embert, már induljon is az alaptáborba. Az Everest alaptáborában egy hegymászó szombaton videóra vette, ahogy rájuk zúdul a lavina.

A két felső táborban mintegy száz embert ejtett foglyul a természeti csapás. Az alaptáborban tartózkodók ugyanakkor még rosszabbul jártak, mert szikla- és jéglavina zúdult rájuk, és emiatt legalább hatvanan megsérültek. Az ő mentésükhöz is helikopterekre van szükség.

 

Már 3200 halott van Nepálban

 

A 7,9-es erősségű szombati földrengés volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa Nepálban az utóbbi nyolcvanegy évben. Az első, pusztító erejű földmozgást több, erős utórengés követte - vasárnap reggel például egy 6,7-es erősségű. A természeti csapás leginkább a fővárost, Katmandut sújtotta, ahol több mint ezren haltak meg, és a lakosság a további rengésektől tartó lakosság kiköltözött az utcákra. A földrengés a Himalájában lavinákat indított el, a Mont Everesten elindult lavinákban 18-an lelték halálukat. Az index hétfő reggel arról írt, hogy a legfrissebb, hétfő hajnali összesítések szerint Nepál területén 3218-an haltak meg a szombati földrengésben és 6538-an sérültek meg. Tízezrek maradtak fedél nélkül, világörökségi emlékek is romba dőltek.

Az újdelhi magyar konzul vasárnap úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy nem tudnak magyar áldozatokról vagy sérültekről, azonban 24 Nepálban tartózkodó magyarral továbbra sem tudta felvenni a kapcsolatot - ezt az M1csatorna hétfő reggeli műsorában mondta el Vajda Andrea, újdelhi magyar konzul. Velük e-mailen és telefonon keresztül próbálnak kapcsolatba kerülni, amit nehezít, hogy a katasztrófasújtott területeken nem működnek a telefonvonalak, a helyzetet pedig az utórengések mellett a heves esőzések is rontják.

 

Ne induljanak Nepálba!

 

"Fehívjuk a Nepálba utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a földrengés, az utórengések, a lavina és földcsuszamlások, áramkimaradás, vízhiány, valamint a mentési munkálatok miatt halasszák későbbre az utazásukat és ne induljanak el Nepálba. A helyzet jelenleg kiszámíthatatlan, átláthatatlan, konzuli segítségnyújtás csak a katmandui tiszteletbeli konzulátus közbeiktatásával lehetséges" - írja oldalán a Külügyminisztérium, de a Nepálban tartózkodó hozzátartozók keresésében ez a weboldal is segítséget nyújthat.

A legfrissebb hírek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő délelőtti sajtótájékoztatójáról érkeztek, amelyen a miniszter elmondta, hogy összesen 58 magyar állampolgárról tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium - akik a térségben tartózkodtak vagy tartózkodnak-, közülük eddig tízzel még nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek