Nyári időszámítás a MÁV-nál

Nyári időszámítás a MÁV-nál

Március 29-én, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás: az órákat hivatalosan hajnali kettő órakor egy órával későbbre, hajnali háromra állítjuk. Az óraátállítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, de emiatt a vasúti menetrendet nem kell módosítani.

Az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek hajnali kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeznek a következő állomásra. Egy Zebegényről Szobra 3:12-kor és egy Ceglédről Szolnokra 3:24-kor befutó járatot menetközben ér az óraátállítás.

Az eredetileg hajnali kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat, így a Debrecenből Nagykerekibe és Budapestre közlekedő, a Lajosmizséről Budapest-Nyugati pályaudvarra, illetve a Nyugati pályaudvarról Szolnokra tartó egy-egy személyvonatot három órakor indítják el.

A Budapestről szombaton éjszaka induló nemzetközi vonatok – Kijevbe a Latorca InterCity, Brassóba a Corona IC, Bukarestbe az Ister EuroNight, Münchenbe a Kálmán Imre EN, Belgrádba a Beograd gyorsvonat, valamint a Berlinbe (közvetlen kocsikkal Varsóba, Krakkóba és Prágába) közlekedő Metropol EN – várhatóan egy órás késéssel érik el külföldi végállomásukat.

Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint az óraátállítás. A Bécsből Bukarestig közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Békéscsaba és Lőkösháza között éri az óraigazítás, így a vonat Lőkösházára már a nyári időszámítás szerint, 3 óra 15 perckor érkezik meg. A Bukarestből Bécsbe tartó Dacia nemzetközi vonat Békéscsaba és Szolnok között tér át a nyári időszámítás szerinti menetrendre, emiatt 3:56-kor érkezik Szolnokra, majd folytatja útját Budapesten át Bécs felé.

Néhány nemzetközi vonat szintén körülbelül 60 perccel később érkezik meg a magyarországi végállomásra vasárnap reggel, illetve délelőtt. A Belgrádból érkező Beograd gyorsvonat 5:46-kor, Szófiából a Serdika InterCity 8:22-kor, a Berlinből – közvetlen kocsikkal Varsóból, Krakkóból, Prágából – érkező Metropol EuroNight 8:35-kor, Bukarestből az Ister EN 8:51-kor, Brassóból a Corona IC 10:15-kor, Münchenből a Kálmán Imre EN (a közvetlen Zürich–Budapest kocsikat továbbító Wiener Walzer EN vonat kocsijaival) 10:30-kor várható Budapestre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek