Szívesebben nyaralnak itthon a magyarok

A hazai adatok és Európai Bizottság legfrissebb kutatása szerint is szívesebben utazunk belföldön, mint az uniós átlag – közölte a Magyar turizmus Zrt.

Fotó: Nyitott BalatonForrás: Travelo

 Az Európai Bizottság legfrissebb Flash Eurobarometer kutatása szerint a 2015-ben utazást tervező magyarok több mint fele, azaz 52%-a tervezi Magyarországon eltölteni a főutazását, ami jelentősen meghaladja az európai unió 43%-os átlagát.

A KSH legfrissebb adatai alapján 2014-ben 3,3%-kal nőtt és csaknem elérte a 15 millió főt a többnapos turisztikai céllal belföldön utazók száma. 2014-ben több mint 31 milliárd forinttal költöttünk többet (összesen 294,6 milliárd forintot) ezen utazások során, mint egy évvel korábban. Az egy fő egy napjára jutó költés is közel 11%-kal nőtt.

A több napos belföldi utazáson részt vevők száma a legnagyobb mértékben, 24%-kal a dél-dunántúli régióban bővült, 1,5 millió fővel. A belföldi turizmus szempontjából legnépszerűbb három régióban – Balaton, Budapest-Közép-Dunavidék és Észak-Magyarország – keletkezett a turisztikai bevételek több mint 56%-a. A turisztikai célú többnapos belföldi utazásokon eltöltött időtartam 61,4 millió nap volt 2014-ben, ami 0,8%-kal haladja meg az egy évvel korábbit.

A Nemzetgazdasági Minisztérium reményei szerint ez a tendencia folytatódik, és 2015-ben is több pénze jut az embereknek turisztikai szolgáltatásokra.

A belföldi turizmus teljesítményével összhangban a SZÉP Kártya felhasználás is tovább élénkült: 2014-ben a kereskedelmi szálláshelyeken 15,9 milliárd forint értékben fizettek SZÉP Kártyával, ez 3,9%-os növekedés 2013-hoz képest.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek