Először látható Alfred Nobel végrendelete

Először látható Alfred Nobel végrendelete

Kiállításon először március közepétől lesz látható Alfred Nobel kézírásos végrendelete, amelyben a svéd tudós a nevét viselő díjat létrehozta. Az A4-es méretű, kettőbe hajtott, négyoldalas dokumentumot eddig egy ládában őrizték, de március 13-tól a nagyközönség is megtekintheti – írja a stockholmi Nobel Múzeum bejelentését idézve az MTI.

"Soha nem állították ki, mert nagy értékű dokumentum, és megfelelő feltételek között szeretnénk bemutatni. A kiállítás kerete tökéletes, mert arról szól, amit maga után hagy az ember" – mondta az AFP francia hírügynökségnek Helena Wallemo, a múzeum egyik szóvivője.

Az 1895-ben keletkezett végrendeletben a svéd tudós és iparmágnás Alfred Nobel kifejti, hogy hatalmas - mai árfolyamon számítva csaknem 2 milliárd svéd koronát (66,5 milliárd forintot) kitevő - vagyonának hozamából évente olyan személyiségeket díjazzanak, akik szolgálatot tesznek az emberiségnek a fizika, a kémia, az orvostudomány, a béke és az irodalom területén. Az első díjakat 1901-ben osztották ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek