» Hírek

Balatonfüred kultúrával vár már tavasszal

| | Nem érkezett még hozzászólás

Picasso képeivel, zenével, könyvbemutatókkal, borkóstolókkal és verses ráolvasással csalogatják a művészetkedvelőket Balatonfüredre. Március 7-én nyílik a Picasso kiállítás, és hamarosan kezdődnek a Hamvas Béla napok.

Március 20-21-én a Tagore sétányon előbb igényes fúvószenekari műveket hallgathat a közönség, majd a parton álló Hamvas-hársnál egy különleges, orosz nyelven megszólaló ráolvasásnak lehetnek tanúi az érdeklődők. A balatonfüredi önkormányzat és a Hamvas Béla Asztaltársaság 2000-ben ültetett fát Hamvas Béla emlékére, és a társaság tagjai minden évben összegyűlnek a Hamvas-hárs alatt. Ilyenkor a magyar mellett még egy nyelven (eddig szerb, francia, német, olasz, hindi, angol, kínai) a fára olvassák Hamvas Béla szövegét a Fák című esszéből.

Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat oktatási és idegenforgalomért felelős osztályának vezetője elmondta: a programokat úgy állították össze, hogy megmozgassa a távolabb élő Hamvas-rajongókat is. Az esemény egyfajta korai szezonkezdetnek is felfogható a Balaton partján. Mint mondta: Balatonfüred már évek óta olyan programsorozatot igyekszik kínálni, hogy a magyarok és külföldiek kifejezetten a kulturális motiváció miatt jöjjenek a tó partjára.

Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke mindezekhez hozzátette: a füredi kiemelt eseményeket tavasszal a Nyitott Balaton elnevezésű akció keretén belül is népszerűsítik.

A közel negyven Balaton környéki települést összefogó szervezet célja, hogy megmutassa, a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a főszezonon kívül is biztosít kínálatot. A nyitottbalaton.hu elnevezésű nonprofit honlapon már több mint 120 programot gyűjtöttek össze a 2015-ös évre.

Hamvas Béla születésnapját, március 23-át minden évben megemlékezéssel ünneplik a Tagore sétány Hamvas-hársa mellett. A fát Sava Babić ültette 2000-ben, a Koloska völgy egyik hársfájáról írt Hamvas szöveg nyomán. Az ő ötlete volt az is, hogy mindig más nyelven olvassák rá a fára Hamvas FÁK című esszéjének egy részletét. A Hamvas-napok keretein belül a Sava Babićról elnevezett emlékdíj átadására is sor kerül.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.