Helyrehozhatatlan károkat szenvedett Róma híres kútja

Helyrehozhatatlan károkat szenvedett Róma híres kútja

 Sörösüvegekkel dobálták meg a Rómában játszó Feyenoord holland csapat szurkolói a Spanyol-lépcsőnél levő 17. századi műemlék kutat. Az első szakértői vizsgálatok szerint a Fontana di Barcaccia helyrehozhatatlan károkat szenvedett - írja az MTI.

Az 1629-ben emelt kút Pietro és Gian Lorenzo Bernini szobrászfivérek munkája, akik a barokk Róma számos terét díszítették alkotásaikkal. Az olasz főváros egyik legszebb és legismertebb terének közepén álló kutat épp a tavalyi évben restaurálták, a helyreállítás akkori több mint 200 ezer eurós (több mint 60 millió forintos) költségét pedig magánszemélyek biztosították.

David McSpaddenFotó: flickr

 A Fontana di Barcacciát az Európa Liga csütörtök esti mérkőzésére érkezett holland szurkolók sörösüvegekkel és dobozokkal dobálták meg, aminek következtében letört a medence pereme. Bár több darabot megtaláltak, a restaurátorok szerint nem lehet mindegyiket visszailleszteni az eredeti helyére. Egyelőre nem tudni, mennyibe kerül majd a kút helyreállítása, de a római műemlékvédelmi felügyelőség szerint a kút összesen száztíz helyen sérült meg.

Ignazio Marino római főpolgármester elmondta: már számtalan magán- és közintézmény jelezte, hogy szívesen részt vesz a Róma egyik jelképének számító kút restaurálásának finanszírozásában. A város Hollandiától is anyagi segítség felajánlását várja a keletkezett károk megtérítésére, a római holland nagykövet azonban erre eddig nemet mondott.

Újabb cikkünk ebben a témában:


Firenze: a foci és a kultúra szeretete nem zárja ki egymást - 2015.03.13.
A firenzei és a római polgármester kezdeményezésére ingyen látogathatók Firenze leghíresebb múzeumai futballmérkőzésre vásárolt jegyekkel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek