Már két Empire State Building van New Yorkban

Már két Empire State Building van New Yorkban

Immár két Empire State Building található New Yorkban, a második azonban jóval szerényebb híres testvérénél: egy kilencemeletes bankszékházat neveztek el így a Broadwayen - írja az MTI.

Egyes építészkörökben természetesen felháborodást váltott ki a döntés: "már létezik egy épület ilyen néven, négyszáznegyven méter magas, valamelyest ismert, talán már önök is látták" - fakadt ki valaki ironikusan a Curbed nevű építészblogon. A névadó befektetői csoport azzal védekezik, hogy az épület már régóta az Empire State Bank székhelye, és 1897-es megnyitása után az első neve Empire State Building volt - harmincnégy évvel a híres felhőkarcoló elkészülte előtt. Az érvet New York városa is elfogadta, és hivatalosan jóváhagyta a kérelmet.

A híres Empire State Building antennájával együtt négyszáznegyvenhárom méteres magasságával csaknem negyven évig a világ legmagasabb épülete volt 1931-es befejezése után. Elsőségét 1970-ben vesztette el a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) északi tornyának átadásával. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után újra New York legmagasabb épülete lett, egészen 2012-ig, amikor az épülő One World Trade Center túlszárnyalta magasságát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek