Sokkal többet kell majd fizetniük az Országházért a nem EU-turistáknak

Március 1-jétől 5200 forintot kell fizetni a látogatásért az Európai Unión kívülről érkezőknek az Országházban, ezzel tíz hónapon belül 48 százalékkal drágul a belépőjegyük. A MUISZ halasztást és az utazási irodai kedvezmények felülvizsgálatát kéri az Országgyűlés Hivatalától - írja a turizmus.com.

Az Országgyűlés Hivatal e-mailben tájékoztatta a Magyar Utazási Irodák Szövetségét az Országház látogatásának március 1-jétől hatályos új díjtételeiről. E szerint ez a program az Európai Unión kívülről érkező látogatók számára 30 százalékkal drágul, holott 2014. július 1-jétől már jelentősen emelték a jegyárakat, így tíz hónapon belül a drágulás mértéke eléri a 48 százalékot.

A MUISZ elnöke, Erdei Bálint azonnali személyes konzultációt kért írásban az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága Közönségszolgálati Irodájának vezetőjétől.

A szövetség levelében emlékeztet arra, hogy korábban többször kérte személyesen és levélben is, amennyiben bármilyen áremelést terveznek, jelezzék legalább egy évvel korábban az utazási irodák felé, mivel az irodák többségének hónapokkal a program megkezdése előtt kell árajánlatot adniuk egy-egy szervezett útra. Mint az elnöktől megtudtuk, e levelekre egyetlen alkalommal sem kapott a MUISZ választ.

A szövetség mostani levelében azt is kifejti, hogy a garantált programokat kínáló utazási irodáknak külföldi partnereikkel közel két évre előre kell aláírniuk éves megállapodásaikat ahhoz, hogy a programok a külföldi nyomtatott katalógusokban időben megjelenhessenek. Így a március elején életbe lépő díjemelés ismételten szinte lehetetlen helyzetbe hozza az utazási irodákat, amelyek sokszor – tartva magukat a partnereikkel aláírt megállapodásokhoz – veszteséggel kényszerülnek továbbértékesíteni a belépőjegyeket. A szövetség ezért kéri az Európai Unión kívülről érkező látogatók megemelt belépődíjának hatályba lépését 2016. április 1-jéig elhalasztani az utazási irodák kiszámítható és tervezhető működése érdekében.

A MUISZ üdvözli, hogy az Országgyűlés Hivatala a Parlament látogatottságának növelése érdekében 2015-től a nagyobb forgalmú irodáknak kedvezményt biztosít, ám a kedvezmények nettó 2–6 százalék közötti mértékét jelentéktelennek tartja, különösen, hogy azok egyáltalán nem állnak arányban a kritériumként megjelölt magas forgalommal. A MUISZ ezért kéri az engedményrendszer felülvizsgálatát is.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek