» Hírek

Feketelistára kerülhetnek a kínai turisták

| | Nem érkezett még hozzászólás

Listát készít a kínai turisztikai hivatal (NTA) azokról a kínai utazókról, akik külföldön botrányosan viselkednek - közölte a Beijing Times című napilap tájékoztatása alapján az MTI.

A hatóságok azért szeretnék megregulázni a turistákat, mert az elmúlt hónapokban több, olyan, nagy visszhangot kiváltó incidens is történt világszerte, amiért kínai turisták voltak felelősek. Az NTA bejelentése szerint a külföldön a helyi előírásokkal szembe menő, utcákon, köztereken, szállodákban, turistalátványosságok területén vagy közelében civilizálatlanul viselkedő kínai turistákról egy mindenki által visszakereshető, nyílt jegyzéket készítenek. A jegyzék összeállításában a hatóság a légitársaságokat, utazási irodákat és szállodákat is segítségül hívja – mondta el az NTA vezetője.

Fotó: Zhang Peng / Gettty Images

A dokumentumokat a hivatal megosztja a diplomáciai képviseletek vízumosztályaival is, így a visszaeső szabályszegők nyaralásukat vagy üzleti útjaikat is kockáztatják. A külföldre utazókat szöveges üzenetben emlékeztetik a helyes viselkedés fontosságára, a visszaélésen kapott látogatókat pedig a hatályos szabályoknak megfelelően büntetik majd. Az utasokat a hatóságok a tervek szerint etikai kódex vagy szerződés aláírására, de letét megfizetésére is kötelezhetik majd. Az ötlettel december közepén a kínai utazási irodákat is felkereste a hivatal, azt követően, hogy a Bangkokból a kelet-kínai Nankingba tartó egyik járat visszafordulásra kényszerült négy kínai turista miatt. Az utasok a légiutas-kísérőket szidalmazták és a gép felrobbantásával fenyegették őket, amiért nem tudtak egymás mellé ülni a gépen. Kínai belföldi járatokon szintén számos incidens történt az elmúlt hetekben, köztük a vészkijárat indokolatlan kinyitása, mobilhasználat tiltott időben és verbális erőszak.

A kínai turisták számára - és a kedvezőtlen imázs javítására - a kormány 2013-ban már kiadott egy viselkedési kódexet, amelyben általános szabályok – például a szemetelés, rongálás, köpködés, tilosban áthaladás vagy kulturális relikviák összefirkálásának tilalma - szerepelnek. Az ázsiai országból tavaly csaknem százmillióan utaztak külföldre, ez a szám a becslések szerint 2020-ra megduplázódhat.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.