Egy új appal bárkiből lehet kódexfejtő

Egy új appal bárkiből lehet kódexfejtő

Interaktív lett a Mendoza-kódex, melyet az aztékok Kolumbusz előtti történetének egyik legfontosabb forrásának tekintenek - írja az MTI.

A Mendoza-kódex Fotó: Dea Picture Library / Europress / GettyForrás: Travelo

 A Mendoza-kódex egy 1542-ben készült illusztrált jelentés, amely Antonio Mendoza spanyol alkirály megrendelésére készült, hogy bemutassa az aztékok lakta területeket, a gazdagságot, a társadalmat és a mindennapi életet. A kódex új, interaktív változatában a felhasználó végiglapozhatja a virtuális dokumentumot és megtekintheti a szöveg modern spanyol és angol fordítását is, a képekre kattintva pedig további magyarázatokhoz juthat, de akár a terület térképét is megvizsgálhatja.

A kódex ingyen tanulmányozható az interneten, de az "azték alkalmazást" le lehet tölteni az Apple App Store-jából is. Az applikációt fejlesztő intézet oktatási innovációs igazgatója elmondta: ezeket az eszközöket sosem használtak még az ilyen jellegű dokumentumok feldolgozására.

A Mendoza-kódex Fotó: Dea Picture Library / Europress / GettyForrás: Travelo

 Az eredeti Mendoza-kódexet azték és spanyol mesterek alkották, hogy tájékoztassák a spanyol uralkodót az alkirályság állapotáról. A Spanyolországba tartó hajót, mely a kódexet szállította, francia kalózok támadták meg, a könyv így sohasem érte el úti célját. A kódex a 17. század közepén az Oxfordi Egyetem gyűjteményébe került, és azóta is ott található. A kutatók számára is nagy segítséget jelent az innováció, hiszen eddig fel kellett kutatniuk a ritka, csak angol nyelven olvasható másolatok valamelyikét, vagy költséges utazást kellett tenniük Angliába, ha tanulmányozni akarták a kódexet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek