Hótorlaszok és szél nehezíti a közlekedést Szerbiában

Hótorlaszok és szél nehezíti a közlekedést Szerbiában

Hótorlaszok és szél nehezíti a közlekedést hétfőn Szerbiában, miután a havazás egy nappal korábban elérte az országot - írja az MTI.

Az éjszaka Szerbia legnagyobb részében 10–30 centiméteres hóréteg rakódott le, az erős szél miatt pedig hófúvásokra lehet számítani az utakon. A Magyar Szó című újvidéki napilap arra figyelmeztet, hogy a hét végéig biztosan nem olvad el a hó, mivel a meteorológusok egész hétre fagypont alatti hőmérsékletet jeleznek. Az országos meteorológiai szolgálat szerint a következő napokban hideg levegő áramlik be az országba, amelyet a hegyekben fagy kísér. Péntekig a nappali várható legmagasabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 4 Celsius-fok között alakul, éjszaka pedig a hőmérséklet akár mínusz 20 Celsius-fokig is süllyedhet.

A síszezon a Kopaonikon - ahol a legnagyobb hideget, mínusz 14 fokot mértek hétfőn, már korábban megkezdődött, az erős havazás pedig újabb pályákon teszi lehetővé a lesiklást. Jelenleg 39 centiméter hó borítja Szerbia egyik legmagasabb hegységét. A szilveszteri időszakra szinte már teljesen megteltek a környező hotelek, Szerbiából és más európai országokból is sokan várják az újévet az ország legnépszerűbb síközpontjában.

A szerb-magyar határ térségében 10-11 centiméteres a hótakaró, az utakat folyamatosan tisztítják, a határátkelők közúton megközelíthetők.

A szerb hatóságok emlékeztettek arra, hogy kötelező a téli gumiabroncsok használata mind a négy keréken, és a településeken kívüli utakon kötelező a hólánc. Figyelmeztették ugyanakkor az autósokat, hogy csak akkor induljanak el, ha az elengedhetetlenül szükséges. A hótorlaszok elkerülése és a közlekedés biztonsága érdekében a napokban több utat is lezárhatnak.

A térség többi országában is jelentős havazásról és igen alacsony hőmérsékletről számolnak be a híradások. Reggel a legnagyobb hideget Bosznia-Hercegovinában, a Szarajevó melletti Bjelasnica-hegységben mérték, ott mínusz 18 Celsius-fok volt a Nezavisne Novine című napilap beszámolója szerint. A boszniai meteorológiai szolgálat szerint szilveszter éjszaka a fővárosban mínusz 20 fok is lehet.

Montenegróban a vasárnapi erős havazás után hétfő délután kisüthet a nap, a szél azonban viharos marad.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek