Kiállítás nyílik a "lőcsei fehér asszony" kivégzésének 300. évfordulóján

Asszony a máglyán című kiállításon láthatók lesznek a perrel kapcsolatos iratok, feljegyzések, de a "lőcsei fehér asszony" még életében készült portréképe is.

Az események ma is élő legendáját és a valóságot összevető kiállítás nyílik csütörtökön Győrben, a "lőcsei fehér asszony" kivégzésének 300. évfordulóján - közölte az MTI-vel a városi levéltár igazgatója.

Bana József elmondta: az egy hónapig megtekinthető tárlatnak otthont adó belvárosi Múzeumházzal és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeummal együttműködve hozták létre az Asszony a máglyán című kiállítást, amely számos kordokumentumot is felvonultat. Láthatók lesznek a perrel kapcsolatos iratok, feljegyzések, de a "lőcsei fehér asszony" még életében készült portréképe is.

Megjegyezte: azt is feladatukul tűzték ki, hogy árnyalják a köztudatban élő legendákat; a tárgyalóterem berendezésének hitt óráról például bebizonyosodott, hogy évtizedekkel későbbi darab, s noha Jókai Mór leírása szerint a hazaárulással vádolt Korponayné Géczy Julianna tárgyalását az emeleti nagyteremben tartották, a megnevezett épület, a régi városháza akkoriban egyszintes volt csupán.

Ugyanakkor, jegyezte meg, bemutatják azt is, hogyan jelent meg a hazai irodalomban az esemény, amelyből irodalmi alkotás éppúgy készült, mint például képregény. Az 1714-es valós eseményeket Barna Attila történész novemberben megjelenő kötete fogja ismertetni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek