Debrecen és Hévíz reklámújsággal vonzaná az oroszokat

Orosz utazási irodákban terjesztik majd az Airport magazint, amely a debreceni és hévízi nyaralási lehetőségeket mutatja be. Debrecen is szeretne charteren érkező orosz turistákat.

Orosz turisták Magyarországra csábítása érdekében egy új turisztikai kiadvány, az Airport Magazin létrehozására együttműködési megállapodást írtak alá a sármelléki Hévíz-Balaton Airport és a Debrecen Airport vezetői kedden a debreceni repülőtéren.

A várhatóan szeptemberben, vagy októberben 200 ezer példányban megjelenő, orosz nyelvű 84 oldalas kiadványban a két repülőtér környékének turisztikai szereplői mutatják be kínálatukat.

A hévízi önkormányzat által működtetett Hévíz-Balaton Airport orosz partnere közel 20 oroszországi város több mint ezer utazási irodájában helyezi el a magazint - hangzott el a sajtótájékoztatón. A kiadványtól egyebek mellett azt remélik, hogy jövőre már a debreceni légikikötőbe is charterjáratokkal érkeznek majd az orosz turisták.

Debrecen gőzerővel, egyebek mellett szálloda- és gyógyfürdő-fejlesztéssel készül az orosz turisták fogadására - közölte a város gazdaságstratégiáért felelős alpolgármestere az aláíráson konkrétan megemlítve az önkormányzati gyógyfürdő által üzemeltetett Aquaticum Hotel felújítását és a Divinus Hotel gyógyvizes részlegének a kialakítását.

Papp László elmondta: Debrecenben 2011-hez képest 2013-ra 62 százalékkal, 2330-ról 3700-ra nőtt az oroszok által eltöltött vendégéjszakák száma. A városban tavaly összesen 280 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták, ezt a számot 5-6 év alatt szeretnék megduplázni, amiben jelentős szerepük lehet az orosz vendégeknek.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere hozzátette: 2010-ben a regionális repülőtérre építve új turisztikai stratégiát dolgoztak ki, aminek eredményeként a hévízi gyógytó a korábbi évi 700-800 ezer helyett tavaly már 1,4 millió belépőt fogadott, és ebben fontos szerepe volt az orosz turistáknak.

Tájékoztatása szerint az orosz turisták kétszer annyi időt töltenek Hévíz környékén, mint például a németek, és kétszer annyit költenek, mint más országokból érkezők. A vendégéjszakák száma is jelentősen nőtt: 2010-ben 900 ezer volt ez a szám Hévízen, tavaly már 1,1 millió.

Papp Gábor elmondta azt is, hogy Hévízen mintegy 300 ingatlant vásároltak meg külföldiek, a vevők 95 százaléka orosz.

A hévízi gyógykezelések iránti orosz érdeklődés fenntartása, illetve kiterjesztése érdekében készítik el az Airport Magazint, amelyből 20 oldalpárt tölthetnek meg a Debrecen környéki turisztikai vállalkozások.

A kiadvány főként a két repülőtérre épül, mert - mint azt Valentyin Liszjuk, a kiadvány terjesztésében közreműködő idegenforgalmi vállalkozás vezérigazgatója hangsúlyozta - az orosz turisták szeretnek közvetlenül a célállomásra repülni, s nem szívesen vállalnak több órás repülőút után további utazgatást.

Palkó Lajos, Magyar Turizmus Zrt. légiközlekedési stratégiai tanácsadója az MTI érdeklődésére elmondta: az együttműködésbe tervezik bevonni a Liszt Ferenc repülőteret is. Ebben az esetben 300 ezer példányban fog megjelenni az orosz nyelvű turisztikai kiadvány.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek