Határon átnyúló túraútvonalat nyitnak meg Ipolyvecén

Határon átnyúló túraútvonalat nyitnak meg Ipolyvecén

A magyar-szlovák határon átnyúló túraútvonalat nyitnak meg szombaton a Nógrád megyei Ipolyvecén; a programhoz kapcsolódóan ingyenes családi napot szervez a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Az ipolyvecei körgátnál tartott rendezvényen lesz madármegfigyelés, madárgyűrűzés, szerveznek kézműves foglalkozásokat és lovaskocsizást, megrendezik a védjegyes és helyi termékek vásárát, emellett természetvédelmi kiadványokkal és játékokkal várják az érdeklődőket, a programot néptánc- és citeraelőadások színesítik - tájékoztatta az igazgatóság az MTI-t csütörtökön, kiemelve, hogy az Ipolyhíd elnevezésű, határon átnyúló túraútvonalat délután adják át.

A közlemény felidézi, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és szlovákiai partnere, az Ipel'ská Únia (Ipoly Unió) Egyesület évek óta végzi az Ipoly-völgy élőhelyeinek helyreállítását, kutatását és bemutatását. Az elmúlt években tanösvényeket, madármegfigyelő tornyokat és látogatóközpontot építettek ki a határ két oldalán, ezeket a pontokat köti össze az Ipolyhíd.

A dejtári templomtól az Ipoly egyik holtágáig vezet a Páskom-legelő tanösvény, a tanösvényen lévő toronyból az Ipoly-völgy legnagyobb nádasának madárvilágában gyönyörködhetnek a látogatók. Az út az ipolyvecei toronyhoz visz tovább, ahol az időszakos tavon az őszi és tavaszi vonuló madárfajok figyelhetők meg. Az Apródok útja tanösvény Drégelypalánk központjából vezet Drégely várához.

Szlovákia területén húzódik az Ipoly-menti tanösvény, amely Ipolyság főterétől Ipolyhídvégig vezet, az Ipoly utolsó szabályozatlan szakasza mentén. A Tesmag-ipolyhídvégi Somos tanösvény a Jégmadár Központból vezet a Veréb-hegyi kilátóhoz és a Somos-tetőre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Ipoly-völgyre. A tesmagi Jégmadár Központ új látogatóközpontjában természetismereti programokkal várják a látogatókat. A hamarosan elkészülő szálláshelyek táborozásra is lehetőséget nyújtanak majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek