Újra látogatható a földrengés után helyreállított Washington-emlékmű

Újra látogatható a földrengés után helyreállított Washington-emlékmű

Újra látogatható hétfőtől a földrengésben megrongálódott George Washington-emlékmű, amelynek helyreállítási munkálatai majdnem három évig tartottak. Az amerikai főváros szívében, a Capitoliumtól a Lincoln-emlékműig húzódó nemzeti parkban (National Mall) található majdnem 170 méter magas obeliszk 2011 augusztusában, egy 5,8-as erősségű földrengésben rongálódott meg.

A George Washington emlékműGeorge Waldman / Northfoto

 A márványból és gránitból épült emlékművön repedések keletkeztek, kődarabok váltak le róla, és a vakolat egy része is leesett néhány helyen. A legsúlyosabban a csúcsán található négyoldalú gúla rongálódott meg. A homokszínű márványemlékmű biztonságáért felelős Országos Parkszolgálat közleménye szerint az obeliszket hétfőtől kereshetik fel ismét a látogatók az újranyitási ceremóniát követően.

Az amerikai kongresszus 7,5 millió dollárral támogatta a felújítást, és hasonló összeget ajánlott fel az ország leggazdagabb üzletemberei közé tartozó David Rubenstein is. Az AP hírügynökségnek Rubenstein a hét végén elmondta, meglepődött, hogy az emlékmű ilyen sokat jelent az amerikaiaknak. "Egyértelművé vált számomra, hogy a Washington-emlékmű rengeteg dolgot jelképez az országunk számára: szabadságot, hazafiasságot, George Washingtont, vezetői képességet" - mondta az üzletember.

Az Egyesült Államok első elnökének, George Washingtonnak emléket állító obeliszk építési munkálatai 1884-ben fejeződtek be. A National Mallon magasodó emlékmű mintegy 600 ezer látogatót vonz évente. Az emlékmű egészen a nyár végéig meghosszabbított nyitva tartással fog működni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek