» Hírek

Felújítás miatt bezár a pécsi állatkert

| | Nem érkezett még hozzászólás
Megkezdődik a napokban a pécsi állatkert ökoturisztikai élményparkká alakítása, a több mint ötven éve működő intézmény május 1. és 4. között szórakoztató programsorozattal egy évre elbúcsúzik a nagyközönségtől - mondta el a baranyai megyeszékhely fideszes alpolgármestere hétfőn.

Nagy Csaba a mintegy 1,2 milliárd forintos, teljes egészében európai uniós forrásból finanszírozott beruházásról tartott pécsi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az állatkert a modern turisztikai igényeket és az ökológiai, fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó fejlesztéssel eléri a hasonló nyugat-európai létesítmények színvonalát.

Pécs vezetői 2012 őszén jelentették be a Dél-Dunántúl egyetlen, 1961-ben épült állatkertjének felújítását és bővítését. A ma mintegy 200 faj ezer egyedét bemutató állatkert korszerűsítését negyedszázada tervezik, mióta felmerült, hogy veszélyeztetheti az alatta lévő ivóvízbázisokat.

A projekttel a létesítmény a mostaninál fél hektárral nagyobb, négy hektáros területen várja majd a látogatókat, emellett új funkciókat kap és biztosíthatóvá a válik a hosszú távú, környezetbarát működtetése, tudósít az MTI.

A Mecsekoldalban zajló építkezés keretében az akvárium-terráriumnak és különböző rendezvényeknek otthont adó fogadóépületet emelnek, a Mecsek élővilágát bemutató, oktatási-kutatási célokat egyaránt szolgáló ökoturisztikai parkot, továbbá korszerű kifutókat alakítanak ki, melyekkel egyben megakadályozzák az állati ürülékkel szennyezett esővíz talajba jutását.

A fejlesztés lehetőséget ad olyan népszerű és nagy tömegeket vonzó állatok, mint a barnamedve, a leopárd, a puma, a tigris, a fóka, valamint számos madár és tengeri halfaj bemutatására. A tervek szerint az intézmény látogatóinak száma a mostani évi mintegy 100 ezerről 150 ezer fölé nő.

Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy tárgyalások kezdődtek új állatok beszerzéséről, van amelyik érkezéséről már megállapodás is született, de hosszú folyamatról van szó, ezért nem biztos, hogy az érdeklődők már a nyitáskor az összes olyan egyedet láthatják, amelyet az intézmény szeretne bemutatni.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója jelezte: minden engedély megvan a Natura 2000-es természetvédelmi területen kezdődő beruházáshoz, és folyik a kivitelezéshez szükséges nyílt közbeszerzési eljárás. Hozzátette, az építkezés idejére az állatkert bezár, de az állatok maradnak, őket ideiglenes kifutókban, karámokban helyezik el.

Elmondta, hogy a létesítmény május 1. és 4. között vidám, szórakoztató, élményekkel teli programsorozattal búcsúzik el ideiglenesen a látogatóktól. A BúcsúZOO elnevezésű, kedvezményes jeggyel látogatható rendezvényen lesz látványetetés, állatsimogató és jótékonysági plüssállatvásár is.

A négy nap alatt összesen ezer vendég tájékoztató kiadványt is kap, amely feljogosít egy nyitás előtti zártkörű bejáráson való részvételre.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.