Roma étterem nyílt Szlovéniában

A Mariborban megnyílt Romani Kafenava roma vendéglő étlapján nem szerepel sertéshús, de a hagyományos cigány ételek mellett élő zenét és tenyérjóslást is kínál.

  

Fotó: Matej Kristovic/ Romani Kafenava

Megnyitotta kapuit a hét végén Szlovénia első roma étterme Mariborban, az ország második legnagyobb városában, ahol mintegy kétezer cigány él. A hagyományos cigány ételeket kínáló Romani Kafenava hétvégenként élő zenével és tenyérjóslással várja a vendégeket. A projekt ötletgazdája, Stefan Simoncic szerint az étterem segít jobban megismertetni a roma kultúrát a betérő vendégekkel, egyszerre kínálva számukra kulturális és kulináris élményt – írja az MTI.

Az ötletgazda hangsúlyozta, az étterem azzal a szándékkal született, hogy közelebb hozza egymáshoz a többségi és a roma társadalmat. A vendéglő tizenöt embernek biztosít munkát, akiknek többsége a helyi roma közösséghez tartozik. Simoncic ugyanakkor türelemre intette a vendégeket, mondván, hogy a személyzet tagjai nem profik - jó részük az iskoláit sem fejezte be -, így időbe telik, amíg némi tapasztalatra tesznek szert.

A vendéglő megnyitása egészen tavaly őszig kétséges volt, mivel a város egyik szervezete ellenezte a projektet a romák problémás helyzete miatt. Simoncic szerint azonban mostanra sikerült tisztázni az összes félreértést. Szlovéniában jelenleg nagyjából tízezer roma él.

Az étlapon nem szerepel sertéshús, mert a szlovéniai romák többsége a muzulmán vallású Koszovóból vándorolt be az 1980-as években.

A szociális kezdeményezés 300 ezer eurós támogatást kap az Európai Szociális Alaptól és a szlovén munkaügyi, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumtól egészen 2015-ig. Az étteremnek ezt követően a saját erejéből kell megélnie a piacon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek